sâmbătă, 29 octombrie 2011

ZIUA DE CLUJ:PRINTUL CHARLES AL MARII BRITANII,REGE AL ROMANIEI?!

Prințul Charles al Marii Britanii, Rege al României – o ipoteză tot mai vehiculată


În laboratoarele establishment-ului marilor puteri se discută în continuare despre posibilitatea revenirii României și Bulgariei la monarhie, scrie vineri Ziua de Cluj, citând surse diplomatice. În cazul României, principele străin vehiculat pentru a prelua frâiele puterii ar fi însuși Prințul Charles, care se pregătește să renunțe la tronul Marii Britanii în favoarea fiului său, William. În aceste condiții, Charles ar putea deveni viitorul rege Carol al III-lea al României.
În 2006, Prinţul de Wales era invitat să devină şeful unui stat pe care l-a îndrăgit: România, scria un istoric britanic. În ultimele 6 luni, surse diplomatice au declarat pentru Ziua de Cluj  că scenariul principelui străin este unul - printre multe altele - care continuă să fie discutat în mediile europene. În acelaşi timp, Casa Regală din România, înrudită cu cea din Regatul Unit, este atacată din toate poziţiile de preşedintele Băsescu, iar Prinţul Charles face pe Travel Chanel cel mai mare serviciu României: îşi descoperă descendenţa comună cu Vlad Ţepeş şi vorbeşte despre Transilvania, unde are câteva proprietăţi, ca despre o comoară unică în Europa. Associated Press merge mai departe când vorbeşte despre legăturile Prinţului de Wales cu fostul domnitor român: Charles devine "o miză în viitorul României".
Prinţul de Wales este rudă cu Regele Mihai I al României, care este verişor de gradul al III-lea cu Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii
Conform surselor diplomatice ale publicației clujene, posibilitatea este discutată și acum în mediile europene înalte. Tom Gallagher, reputatul istoric și publicist britanic, unul dintre specialiștii cu greutate în istoria României, nota într-un editorial din România Liberă, pe 30 iunie 2006, că a fost adresată o invitație Prințului Charles de a "deveni șeful unui stat" pe care l-a îndrăgit, adică al României. Contextul era mai larg, în editorialul intitulat "Acarul Păun european",însă iată fraza completa: "Iar dacă, utopic vorbind, Alteta Sa Regală ar fi decis să renunțe la a mai aștepta ca mama sa să treacă la neființă, ar fi învățat românește și ar fi hotărât să dea curs invitației de a deveni șeful unui stat pe care l-a îndrăgit - vizitele sale regulate și gesturile de protejare a unui patrimoniu deseori amenințat - poate că se dovedea în final chiar cel mai bun domnitor de care România ar fi avut parte de la marele Carol I încoace".

Associated Press: Charles este "o miză în viitorul României"

De altfel, biroul din Londra al Associated Press publica, joi, sub titlul "Prinţul Charles îşi clamează rudenia cu Vlad Ţepeş", următorul material: "Adevărul iese la iveală: Prinţul Charles este legat de Vlad Ţepeş. Succesorul tronului britanic spune că este legat de Vlad Ţepeş, crudul domnitor român din secolul al XV-lea, cel care a inspirat nuvela «Dracula» (1897), a lui Bram Stoker. El a făcut aceste comentarii în show TV, care urmează să apară pentru a-şi promova interesul în a proteja pădurile din Transilvania. Charles spune că genealogia arată legăturile sale cu Vlad Ţepeş, conferindu-i o miză în viitorul României. Prinţul militează de multă vreme pentru conservarea pădurilor şi şi-a cumpărat o casă în Transilvania.
Totuși, în opinia lui Virgil Ţârău, conferenţiar universitar în cadrul Catedrei de Istorie Contemporană şi Relaţii Internaţionale de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), orice modificare a formelor de exercitare a puterii trebuie să urmeze căile contituţionale, inclusive cele de modificare a legii fundamentale, prin referendum.

Niciun comentariu: