Domnii Vlaicu şi Iacob, de profesie CLIENŢI POLITICI. Un caz-şcoală despre cum se face "managementul privat" în AFACEREA partidelor cu companiile de stat
Ghid de utilizare politică a companiilor de stat SURSA FOTO: www.gorjeanul.ro/ www.gorjnews.ro
În plină campanie publică de promovare a managementului privat în companiile de stat, PDL şi UNPR au bătut palma încă două numiri politice în conducerea complexurilor energetice Turceni şi Rovinari. După o negociere între liderul UNPR Gabriel Oprea şi ministrul Economiei Ion Ariton, în organigrama companiilor au apărut două noi posturi de director, rezervate liderilor UNPR Gorj, Marius Vlaicu şi Dumitru Iacob. Mutarea l-a făcut pe şeful PSD Victor Ponta să reclame guvernul la FMI pe motiv că nu respectă angajamentul privind reducerile bugetare, creând posturi bine plătite şi politizând societăţile de stat.
Împărţirea politică a posturilor în companiile de stat este însă o practică veche, indiferent de partidul aflat la guvernare, fie că e vorba de PSD, PNL sau PDL. Miza nu este plasarea în funcţii a unor oameni pentru un salariu generos (un director de complex energetic câştigă lunar aproximativ 12.000 de lei), ci pentru a avea controlul asupra deciziei la nivelul acestor companii care, prin contracte satisfac clientela politică. Deşi înregistrează cele mai mari datorii la buget, societăţile de stat încheie anual contracte de milioane de euro cu firmele apropiate puterii, multe dintre ele regăsindu-se oficial şi pe lista sponsorilor de partid.
La sfârşitul anului trecut, complexul energetic Rovinari înregistra datorii de 133 de milioane de euro, iar Turceniul de 213 milioane.
Ruşeţ: "Domnul Iacob este cel mai îndreptăţit să fie director general adjunct dacă combinăm apartenenţa politică şi competenţa"
Fostul preşedinte al UNPR Gorj, Marius Vlaicu, este începând din această lună director de dezvoltare la Rovinari, iar prim-vicepreşedintele Dumitru Iacob se pregăteşte să ia în primire postul de director general adjunct la Turceni, aprobat în Consiliul de Administraţie al complexului energetic. Cele două funcţii nu au existat până acum în organigrama celor două.
"Negocierile au fost la nivel naţional, nu la nivel judeţean. Au fost între domnul Oprea şi ministrul Ariton", a declarat, pentru gândul, liderul PDL Gorj, Ion Ruşeţ, care s-a declarat însă un susţinător al managementului privat care, spune el, va ţine companiile de stat departe de dorinţa de control a politicienilor, dar şi a liderilor de sindicat.
"Domnul Oprea a discutat cu domnul Ariton, e firesc. Într-o coaliţie de guvernare, potrivit algoritmului, se alocă un număr de posturi", a comentat, pentru gândul, şi actualul preşedinte UNPR Gorj, deputatul Dan Ilie Morega.
Ambii consideră că pentru posturile nou create s-au găsit persoanele potrivite, chiar dacă numirile sunt politice. "Domnul Iacob este cel mai îndreptăţit să fie director general adjunct dacă combinăm apartenenţa politică şi competenţa", a spus Ruşeţ. Şi Morega are pentru Iacob aceleaşi cuvinte de laudă. "Era în funcţia de director, e doctor în inginerie minieră. Şi, în viaţa mea, am căutat să mă înconjor de specialişti, nu de politruci", a spus el, care a avut aceleaşi aprecieri şi pentru Marius Vlaicu.
Ponta îi scrie lui Jeffrey Franks
Preşedinte al PSD şi deputat de Gorj, Victor Ponta a reclamat actuala putere FMI, transmiţându-i o scrisoare şefului misiunii pentru România, Jeffrey Franks, în care reclamă politizarea conducerii companiilor de stat.
"În aceste zile, la Complexul Energetic Rovinari a izbucnit un conflict între reprezentanţii sindicatelor şi conducerea unităţii energetice, ca urmare a deciziei acesteia din urmă de a înfiinţa o direcţie specială în fruntea căreia a fost angajat şeful UNPR Gorj, Marius Vlaicu.
Menţionez că acesta nu este un caz singular, dar este un bun exemplu asupra căruia doresc să vă atrag atenţia: el arata politizarea masivă a companiilor cu capital de stat. De altfel, toţi cei aflati in conducerile acestor companii sunt membri ai PDL sau ai partidelor aflate acum în arcul guvernamental", susţine Ponta în documentul transmis lui Franks.
Citeşte şi Franks: Potenţialul anual de creştere a economiei României este de 3% pe termen mediu; cele mai mari 30-40 companii de stat vor avea management privat
Arion nu înţelege "de unde agitaţia asta"Chiar dacă UNPR-istul Marius Vlaicu a confirmat, pentru gândul, că este angajat la Rovinari, ministrul economiei Ion Ariton spune că nu s-a făcut nicio numire la cele două complexuri energetice.
"Nu s-a făcut nicio numire. Puteţi să verificaţi. Nu înţeleg de unde toată agitaţia asta. Suntem într-un proces de transformare, în niciun caz nu am început să numim directori", a declarat Ariton, pentru gândul.
Indiferent de guvernare, funcţiile s-au împărţit politic
Cu toate acestea, de la înfiinţarea, în 2004, a complexurilor energetice Turceni şi Rovinari, conducerea acestora a fost, fără excepţie, numită pe criterii politice. În martie 2004, în timpul guvernării Năstase, la şefia celor două societăţi au plasaţi PSD-iştii Ion Pisc şi Constantin Marin.
După câştigarea alegerilor de Alianţa PNL-PD, funcţiile au fost împărţite de cele două partide. Astfel, Turceniul a fost preluat de omul liberalilor, Nicolae Simionescu, iar la Rovinari la conducere a fost instalat susţinut de PD Ion Dondera. Acesta din urmă a fost înlocuit, în mai 2007, după ce democraţii au fost daţi afară din guvern. Postul a fost preluat de Laurenţiu Ciurel, apropiat al PSD care, deşi nu era oficial la putere, susţinea guvernul liberal în parlament.
La Turceni, o situaţie similară. Simionescu a fost înlocuit din funcţie în 2006, după ce a intrat în vizorul procurorilor fiind acuzat de abuz în serviciu într-un dosar în care frauda era estimată la 5 milioane de euro. Postul de director general al complexului a fost atribuit lui Dumitru Ilinca, susţinut de PD, însă acesta a fost dat afară în mai 2007, odată cu trecerea democraţilor în opoziţie. A fost înlocuit cu omul liberalilor Dumitru Cristea . În 2008 acesta a fost reţinut de procurori, fiind şi ulterior trimis în judecată pentru abuz în serviciu în cazul achiziţionării unor utilaje la un preţ supraevaluat.
După alegerile din 2008, aflate în coaliţie PSD şi PDL şi-au împărţit posturile la Rovinari şi Turceni. Astfel, PDL-istul Ionel Manţog a preluat Turceniul, iar după ce a fost nevoit să demisioneze din cauza problemelor penale, şi-a impus apropiaţii în conducere: Eugen Tunaru, Marian Motoc şi Octavian Graure, acesta din urmă încă în funcţie. La Rovinari, la începutul lui 2009, director general a fost numit pesedistul Gheorghe Daviţoiu, care a plecat însă un an mai târziu după ce social-democraţii s-au retras de la guvernare, iar Traian Băsescu a câştigat un nou mandat la Cotroceni. În locul său a venit pedelistul Tiberiu Trotea, rămas în funcţie până astăzi. Acesta este un preferat al lui Ionel Manţog. Trotea a făcut campanie în 2004 alături de Victor Ponta, dar cu câteva zile înainte de alegeri s-a înscris în PNL, partid din care a demisionat ulterior pentru PD.
Apropiaţii partidului, beneficiarii contractelor
Clienţii politici ai puterii au fost răsplătiţii, de-a lungul timpului, cu contracte consistente încheiate cu cele două companii de stat. Potrivit unui raport realizat de Alianţa pentru o România Curată (din care fac parte mai multe ONG-uri cum ar fi SAR, Freedom House, CRPE sau CJI, dar şi Cartel Alfa şi Alma Mater -n.r.), contractele au fost acordate fie prin licitaţii cu o singură ofertă, fie prin negociere directă.
Spre exemplu, SC UMR SA Rovinari, care se regăseşte pe lista sponsorilor PDL în 2009, cu 300.000 de lei, a câştigat contracte la Turceni de peste 6,5 milioane de lei în 2010. Societatea este deţinută de Constantin Popeci care prin altă firmă, SC Popesci Utilaj Greu SA, a primit contracte de 800.000 de lei. Şi această ultimă firmă este pe lista sponsorilor PDL cu suma de 90.000 de lei.
O altă societate care a contribuit la campanie cu 50.000 de lei, SC Artego SA, a încheiat, potrivit raportului citat, contracte cu complexul Rovinari, în valoare de aproape 700.000 de lei. Tot de la Rovinari, a obţinut contracte în valoare de aproape un million de lei, în 2010, societatea Minprestserv Rovinari, controlată de liderul sindicaliştilor Marin Condescu, un apropiat al lui Ionel Manţog, şi condusă de un consilier local PDL din Motru. SC Olservmin SRL Târgu jiu, al cărei acţionar este Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia condusă de Condescu, a primit la începutul lui 2010, un contract la Rovinari în valoare de 5,6 milioane de lei.
Şeful ANAF: Prejudicii de milioane de euro la Turceni şi Rovinari şi cu concursul firmei senatorului PSD Dan Şova
Un control financiar al ANAF la Rovinari şi Turceni s-a finalizat cu o sesizare la DNA în acest an, după ce în urma verificărilor s-a constat că în perioada 2007-2009, când şefia celor două complexuri era împărţită de PSD şi PNL, conducerile societăţi au cauzat prejudicii de aproximativ 17 milioane de euro. Potrivit şefului ANAF, la acest prejudiciu a concurat şi firma de avocatură a actualului senator PSD Dan Şova, care a avut încheiate contracte de asistenţă juridică cu Rovinariul şi Turceniul. "Ca urmare a acestor constatări, a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie, Biroul Teritorial Târgu Jiu, pentru a vedea dacă sunt întrunite şi elementele constitutive a unor infracţiuni economice. (...) Printre societăţile care au concurat, în opinia noastră, la realizarea acestui prejudiciu se află şi o societate de avocatură, cea a domnului Şova, actual senator, care, în opinia noastră, a încheiat nişte contracte care nu îndeplinesc condiţiile de legalitate", a explicat Blejnar, precizând că nu s-a făcut "o sesizare specială pentru cabinetul de avocatură a lui Şova". De asemenea, sesizarea nu-l vizează pe liderul PSD Victor Ponta, el neavând contracte cu Rovinariul şi turceniul, ci doar o colaborare punctuală în două cazuri penale cu firma lui Şova.
Senatorul PSD Dan Şova declara, în iunie, citat de Mediafax, că fosta sa firmă "Şova şi asociaţii" a adus beneficii de câteva zeci de milioane de euro societăţilor Rovinari şi Turceni, el nefiind însă angrenat în serviciile juridice respective. Şova a afirmat că a fost parte din "Şova şi asociaţii" până la mijlocul lui 2009. Contractele pe care firma respectivă le-a încheiat pentru servicii juridice au fost semnate în martie 2007 cu complexul Rovinari şi în iulie 2007 cu Turceni. El a precizat că nu a lucrat în cadrul acestor contracte decât în două ocazii, o întâlnire la AVAS şi una prin care s-a făcut o tranzacţie între Turceni şi ICM (Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu