sâmbătă, 22 octombrie 2011

UN MILION DE EURO COSTA "BISERICA DE AUR" DE LA GHIMBAV!


Un milion de euro costă „biserica de aur“ de la Ghimbav




Biserica din Ghimbav. Foto. Sebastian Dan
Biserica Ortodoxă înfruntă criza cu lăcașuri care sfidează milostenia și bunul simț.  Biserica din Ghimbav are cupolele acoperite cu tablă de aur, și poartă hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
Folia a fost adusă tocmai din Ucraina și este produsă de câţiva calugări renumiţi, de la o mănăstire care are şi atelier de fierărie. Sunt foarte solicitaţi, cu atât mai mult cu cât ca nu pot turna zilnic mai mult de 14 coli. Mănăstirea Lavra Pecerska, din Ucraina, este singurul loc din spaţiul creştinismului ortodox unde se fabrică tablă poleită.
În patru ani, Primăria Ghimbav a alocat bisericii 800 de mii de euro, plus terenul aferent construcţiei, în condiţiile în care în localitate nu există o creşă de stat, o grădiniţă cu program prelungit, o policlinică sau un azil pentru bătrâni
Localnicii, buni creştini, au făcut şi ei donaţii, iar oamenii de afaceri, sponsorizări. În total, construcţia a costat peste un milion de euro şi lucrările nu sunt încă finalizate, pentru că mai sunt necesari în jur de 160.000 de euro pentru pictarea lăcaşului de cult
În Romania mai există doar o singură biserică cu acoperişul integral poleit cu aur, la Bucureşti (Sfânta Vineri – n.a.). Dar, datorita modelului special al tablei, biserica de la Ghimbav este unicat în ţară, după cunoştinţa mea”, se lăuda Dumitru Comşa, preotul parohiei Ghimbav, în momentul în care prima cupolă a fost instalată. Cârcotaşii mai spun că aşezarea bisericii este greşită: „Biserica este orientata spre… SUD! Nu se ştie că bisericile trebuie să fie orientate spre EST?…”.

Niciun comentariu: