duminică, 16 octombrie 2011

VOXPUBLICA:CLUJUL A FOST OCUPAT!

Clujul a fost ocupat! Emil Boc a rămas fără casa natală din Răchițele. Sediul UDMR a fost expropriat cu Kelemen Hunor de față (galerie foto)

Vineri și sâmbătă, Clujul a fost ocupat de expropriatori. A fost, însă, doar o coincidență de dată cu acțiunea ”Occupy Wall Street” de la nivel mondial. Asta chiar dacă, pe ici, pe colo, acțiunea Campaniei ”Salvați Roșia Montană!” are câteva lucruri în comun și cu ”Occupy Wall Street”. Voi reveni însă cu amănunte și comentarii suplimentare despre acțiunea de la Cluj. Deoacmdată, aflați mai multe amănunte din comunicatul de presă al Campaniei și din imgini.
***
Emil Boc a fost expropriat de casa natală din Răchițele. Kelemen Hunor: ”UDMR nu va vota modificarea Legii Minelor”
CLUJ-NAPOCA, 16 octombrie, 2011:
”Timp de un an și jumătate am blocat proiectul de modificare a Legii Minelor în comisii. UDMR nu va vota acest proiect în forma actuală. Sunt foarte multe prevederi cu care nu suntem de acord”, a afirmat la Cluj-Napoca, Kelemen Hunor, președintele UDMR. Rugat să expună măcar trei motive pentru care UDMR nu va vota această lege, Kelemen Hunor a declarat că se grăbește și că nu are timp să intre în detalii.
Membrii Campaniei ”Salvați Roșia Montană!” s-au întâlnit cu președintele UDMR și ministrul Culturii Kelemen Hunor, vineri 14 octombrie, la Cluj-Napoca, în timpul acțiunii ”Marea Expropriere”, când au ajuns la sediul local al UDMR. În cadrul acțiunii, desfășurate vineri și sîmbătă în județul Cluj, membrii Campaniei au expropriat simbolic sediile unor instituții reprezentative din oraș, monumente istorice, statui, Grădina Botanică, sediile partidelor politice și sediile unor instituții media. La Răchițele (comuna Margău) au fost expropriate casa natală a premierului Emil Boc, casa primarului comunei, Mircea Sorin Suciu, dar și cascada Vălul Miresei.
Prin această acțiune, Campania ”Salvați Roșia Montană!” a atras atenția asupra posibilelor efecte ale proiectului de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003. Inițiat în 2009 de către senatorii Toni Greblă (PSD) și Ion Rușeț (PDL), proiectul de modificare a Legii Minelor a fost votat fără nicio dezbatere publică în Senat și a primit aviz pozitiv din partea majorității comisiilor Camerei Deputaților (excepție făcând Comisa de Mediu). Proiectul de modificare a Legii Minelor este, de fapt, o lege specială de expropriere, care ar transfera în mod total neconstituțional procedurile de expropriere de la autoritățile și instituțiile statului în sarcina titularilor de licență. Proiectul mai prevede și încălcări grave ale dreptului la liber acces în justiție, precum și anularea importanței unor acte precum certificatul de urbanism ori avizul de descărcare de sarcină arheologică în favoarea titularilor de licență. Inspirat de cazul Roșia Montană, proiectul ar avea aplicare și în cazul tuturor celorlalte proiecte miniere pentru care există licențe de exploatare și explorare în România. (Un raport în detaliu al proiectului legislativ puteți citi pe www.rosiamontana.org).
”Așa o fost și înainte. Cunosc legea aia. Or făcut ce-or vrut pe vremea comuniștilor. Or găsit mina, i-o expropriat și i-o țâpat de-acolo și or făcut ei ce-or vrut”, a fost replica Anuței Boc, mama premierului Emil Boc, în momentul în care reprezentanții Campaniei ”Salvați Roșia Montană!” i-au explicat prevederile proiectului de lege. Anuța Boc făcea referire la foste exploatări miniere exploatate de comuniști în zonă.
Ioan Boc, fratele lui Emil Boc și proprietar al unei pensiuni în Răchițele, a declarat că ar fi de acord să renunțe la această afacere dacă sub pensiunea lui s-ar găsi aur. Nu de aceeași opinie a fost și primarul comunei Margău, Mircea Sorin Suciu, care locuiește tot în satul Răchițele. ”La țară numai cine nu muncește moare de foame. Nu e nevoie de minerit”. El a afirmat că în Răchițele sunt în jur de 12 pensiuni și 15 gatere de prelucrare a lemnului, care asigură în jur de 100 de locuri de muncă, șomajul fiind foarte mic. ”Mai crești un porc, o vacă și îi vinzi. Eu și anul ăsta am fost la fân”, a povestit și Anuța Boc.
În cadrul acțiunii au fost ”expropriate” sediilor partidelor din Cluj-Napoca (PNL, PSD, PDL, UDMR), sediul Universității ”Babeș-Bolyai”, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Istorie, Teatrul Național, Teatrul Maghiar de Stat, Catedrala Ortodoxă, Biserica ”Sfântul Mihail”, statuia lui Matei Corvin, statuia lui Avram Iancu, Lupa Capitolina, Monumentul Memorandiștilor, statuia lui Baba Novac, Biblioteca Centrală Universitară, sediul Academiei Române, Filiala Cluj, sediul Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj, Direcția Județeană pentru Cultură, Clădirea Avalon a Institutului de Psihoterapie, Grădina Botanică, Biblioteca Academiei, Bastionul Croitorilor, Teatrul Puck, Centrul Cultural German, sediul Radio Cluj și TVR Cluj, sediul Ora de Cluj, Cluj Arena, revista Tribuna. Săptămânile trecute au mai avut loc ”exproprieri” în județele Sibiu, Bacău, Iași și Harghita (ocazie cu care a fost expropriată și casa natală a lui Kelemen Hunor), acțiunea urmând să continue și în alte județe.
Împotriva proiectului de modificare a Legii Minelor, Campania ”Salvați Roșia Montană!” a strâns și peste 30.000 de semnături online și 30.000 de semnături adunate cu voluntarii în București. Numeroși deputați (în special din PSD și PDL) contactați de membrii Campaniei au declarat că nu vor vota această lege.
Campania ”Salvați Roșia Montană!”
***
Piața Unirii din Cluj va rămâne fără statuia lui Matei Corvin, Catedrala ”Sfântul Mihail” și Muzeul Național de Artă



Nici Banca Națională a României nu a scăpat de expropriere:

Sediile și birourile politicienilor locali s-au adăugat pe listă:


Casa ”Matei Corvin” a avut aceeași soartă cu cea a statuii fostului rege al Ungariei:

Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Monumentul Eroului Necunoscut și Statuia lui Avram Iancu au ieșit în calea expropriatorilor:



A urmat Biblioteca Central Universitară și sediul Academiei Române, unde decizia de expropriere i-a fost înmânată președintelui Filialei Cluj, profesor academician Emil Burzo:



La sediul UDMR, președintele formațiunii, Kelemen Hunor, a primit personal decizia de expropriere:


Foștii rectori ai Universității ”Babeș-Bolyai” au fost rexpropriați în grup. În lipsa rectorului actual, Andrei Marga, decizia de expropriere i-a fost înmânată pro-rectorului Pompei Cocean:



Catedrala Ortodoxă și Curtea de Apel Cluj:


Exproprierea Direcției Județene pentru Cultură:

Clădirea Avalon, din cadrul Institutului de Psihoterapie, cel mai modern centru de cercetare din Cluj a fost, la rândul ei expropriată. Chiar dacă a fost inaugurată doar în urmă cu două luni. Nici măcar piticii din grădină n-au scăpat de expropriere:



”Cluj Arena” nu mai e nici a Universității Cluj, nici a Consiliului Local. După 0-4 cu Kuban, mai plânge cineva că a fost expropriat stadionul?


Victorie! Am luat și Lupoaica!

Adio Teatrul Maghiar și Teatrul Național!


”La cererea publicului” a fost expropriat și Lacul Lebădoilor… ăăă… Lacul Lebedelor:

Dansul expropriatorilor:

Pentru că a acceptat sponsorizări de la Gold, Al Di Meola a fost expropriat de voce:

Exproprierea celei mai noi redacții clujene, ”Ora de Cluj”:

La Uniunea Scriitorilor, nici măcar supra-semnatul nu a scăpat de expropriere:

A fost odată o Școală Ardeleană…

… și un club Vertigo:

Incantațiile nu au salvat Teatrul ”Puck”:

Începe ocuparea satului natal al premierului Emil Boc, Răchițele:

Părinții lui Emil Boc au rămas fără casă…


Iar fratelui prim-ministrului, Ioan Boc, i s-a expropriat pensiunea:

Cu voie, fără voie, primarul din Mărgău, Mircea Sorin Suciu, a fost expropriat de casa din Răchițele:

Și pentru ca ocuparea să fie completă, expropriatorii și-au trecut în palmares și cascada Vălul Miresei:



Și, totuși, cineva le-a venit de hac și expropriatorilor: Sfântul Gheorghe:

Niciun comentariu: