sâmbătă, 8 octombrie 2011

ANALISTUL ECONOMIC JOHN STIGLITZ,LAUREAT NOBEL PENTRU COMBATEREA CRIZEI ECONOMICE MONDIALE:CHELTUITI,CHELTUITI,CHELTUITI!

Joseph Stiglitz a făcut o radiografie a economiei globale
Soluţiile unui laureat Nobel pentru combaterea crizei mondiale: Cheltuiţi, cheltuiţi, cheltuiţi!
 

Joseph Stiglitz, laureat Nobel pentru economie consideră că însănătoşirea sectorului financiar este necesară, dar nici pe departe suficientă pentru revenirea economică. Pentru a înţelege ce este de făcut, trebuie să înţelegem care erau problemele economiei înainte ca această criză să se declanşeze, spune Stiglitz.
Soluţia vine direct din diagnostic: cheltuieli guvernamentale susţinute, cu scopul facilitării restructurării, promovarea conservării energiei, reducerea inegalităţii şi reformarea sistemului financiar global de o aşa manieră încât să nu se mai creeze o acumulare de rezerve, spune Joseph Stiglitz, citat de Slate şi preluat de Ziare.com.
Profesorul de economie de la Universitatea Columbia crede că America şi lumea au fost victimele propriului succes. Dezvoltarea productivităţii a depăşit ca ritm creşterea cererii, ceea ce înseamnă că angajările în domeniul producţiei au încetinit. Forţa de muncă a trebuit să se orienteze înspre servicii, spune acesta.
Pentru America şi Europa, necesitatea ca forţa de muncă să se reorienteze spre altceva decât producţie este mărită de faptul că nu numai că numărul de locuri de muncă în producţie este limitat pe plan global, ci o parte tot mai mică din aceste slujbe va fi pe plan local.
Globalizarea a fost unul dintre factorii care au contribuit la a doua problemă: creşterea inegalităţii. Transferul veniturilor de la cei care sunt dispuşi să cheltuiască la cei care nu sunt dispuşi micşorează cererea agregată. În acelaşi mod, creşterea preţului energiei a condus la transferul puterii de cumpărare de la SUA şi Europa la exportatorii de petrol care, recunoscând volatilitatea preţurilor la energie, au economisit mare parte din aceşti bani, crede Stiglitz.
Problema finala care a contribuit la slăbiciunea cererii globale agregate a fost crearea, de către statele emergente, de uriaşe rezerve valutare.

Niciun comentariu: