sâmbătă, 24 martie 2012

LAURENTIU BACIU PRESEDINTELE LAPAR:DACA NU SE IAU MASURI URGENGETE,VOM BOICOTA ALEGERILE.VOM BLOCA DRUMURILE NATIONALE!

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Agricultorilor (LAPAR):
Cu riscul de a face eu puşcărie, dacă nu se iau măsuri urgente, vom boicota alegerile. Vom bloca drumurile naţionale!

 

Pentru ce au murit milioane de români în atâtea războaie?
Pentru ce au murit? Cred că întrebarea asta mai bine ar fi pusă autorităţilor statului român de azi. Şi eu v-aş putea da un răspuns: au murit pentru a-şi păstra originea, pentru a-şi păstra pământul şi identitatea. Pentru asta!... Eu anticipez următoarea întrebare, care cu siguranţă se referă la vânzarea terenurilor către străini. Ce vă pot spune este că fenomenul a luat amploare, iar în ultimii ani s-a reuşit să se vândă în jur de 7-8 sute de mii de hectare de teren cetăţănilor de origine... alta decât cea română, lucru care nu numai că ne pune în dificultate pe noi ca agricultori, dar ne pune în dificultate şi ca români, ca stat!
Suntem deja o colonie, aşa cum se tot vorbeşte, deocamdată doar pe la colţuri?
Vreau să vă spun că indirect am putea vorbi de un război de ocupaţie - cuvântul este cam dur, dar se potriveşte -, atât timp cât guvernele din statele respective au facilitat credite cu dobânzi foarte avantajoase cetăţenilor de acolo pentru a cumpăra terenuri în Europa de Est, inclusiv în România.
Din informaţiile dumneavoastră, cine cumpără de fapt şi de ce?
E şi un clasament oficial... iar oficialităţile vă vor da următorul răspuns: "În România este interzisă vânzarea terenurilor către cetăţenii străini!". Aşa este, însă nu şi pentru societăţi. Vine un… să zicem Ştrul, fără a jigni pe cineva, înfiinţează un SRL, cumpără teren, bagă apoi firma în insolvenţă şi după cum ştim, bunurile, activele revin acţionarilor. Şi uite-aşa se trezeşte proprietar în România.
Aşa vrea să se interpreteze, că vin ca investitori.
Dar ce fac de fapt cu terenul acela?
Ce fac...!? Majoritatea le cumpără şi le ţin aşa. Prima dată le-au cumpărat - că asta le-a fost în intenţie - pentru imobiliare. Erau foarte ieftine terenurile agricole şi se ştie la ce preţuri ajunseseră după trecerea lor în intravilan. După care, fiind împinşi de nevoi şi de ştirea că riscăm să rămânem fără mâncare - deşertificarea în lume atinge cote alarmante -, populaţia lumii fiind în continuă creştere, n-o să mai ajungă să se producă cât se consumă şi terenurile vor deveni cu siguranţă din nou o afacere. Însă o mare afacere pentru statele de care aminteam ceva mai devreme. Chiar cunosc o situaţie clară, cineva dintr-un stat din Golful Persic, a intervenit pe lângă oficialităţile române să ia pământ în arendă sau să-l cumpere, cu specificaţia clară că ceea obţine de pe el să ducă direct în ţara respectivă.
Cât s-a dat şpagă?
Nu ştiu câtă or fi luat sau o să ia, ce ştiu eu e că, stând de vorbă la timpul respectiv cu un oficial din ministerul nostru, el era foarte încântat de acea soluţie de a vinde terenul.
Există voci care susţin ideea înstrăinării terenurilor, pe motiv că se va face agricultură, agricultură pe care noi n-am fost în stare s-o facem, că ne-am obişnuit puturoşi şi am lăsat terenurile în paragină…
Nu, nu… lucrurile stau cu totul altfel! Credeţi-mă, se poate verifica, noi avem specialişti de clasă mondială în agricultură. Reţineţi ce spun! Noi nu-i protejăm, statul nu ne ajută în niciun fel - că dacă ăla în Italia ia credite pentru agricultură cu 1% dobândă, normal că vine în România, unde forţa de muncă e ieftină, arenda pe hectar e mică şi vine să facă business aici. Oricum, prea mulţi purici n-au făcut! Au minţit, au înşelat, au lăsat datorii imense pe la bănci sau pe la agenţi economici care le-au furnizat marfă şi cu primul avion au plecat. Nu studiază nimeni, nu le impune anumite condiţii, ca în Polonia de exemplu, unde statul le urmăreşte comportamentul timp de 4-5 ani, ce intenţii au… La noi, nu! A venit, a spus că-l cheamă Şuţ, nu-i nicio problemă, toate uşile sunt deschise, autorităţile sar să-l ajute să-i dea active de pomană şi după aia ia-l de unde nu-i! De obicei vine fără investiţii - că am o grămadă de exemple -, lucrează eventual cu terţi, nu cumpără niciun tractor, nu plăteşte nimic statului. Când consideră că şi-a făcut suma o aruncat cheia de la vreun birou pe care-l are de cele mai multe ori prin vreo garsonieră, se urcă în avion şi gata!
Ce rol mai are atunci instituţia-mamut care se numeşte Ministerul Agriculturii?
Domnul meu… toate instituţiile statului ar trebui să fie interesate de această problemă, dacă vorbesc de instituţiile Statului Român! Dar după cum procedează, mă fac să cred că nu au nimic în comun cu această ţară. Pentru că toate normele legislative, toate proiectele pe care le fac sunt numai împotriva dezvoltării economice a României. Şi pot să vă-nşir nu ştiu câte…
Până acum, organizaţia dumneavoastră a stat în banca ei fără să crâcnească, ridicând adesea osanale celor aflaţi la putere. De când aţi preluat conducerea s-a cam terminat cu acest "concubinaj". Cum vă veţi face auzite punctele de vedere?
Prima noastră dorinţă ar fi să dialogăm. Noi suntem - din acest domeniu - oameni paşnici, oameni serioşi, care ştim ce vrem. Suntem căliţi în tot ce-o fost mai greu în România asta, vrem binele acestei ţări şi vrem să muncim corect. Din păcate, constat un dispreţ total din partea conducătorilor faţă de iniţiativele noastre. La conferinţa naţională pe care-am organizat-o, unde erau reprezentanţii a peste 50 la sută din populaţia României, a oamenilor care trăiesc şi muncesc la ţară. Cotroceniul sau ministerele n-au catadicsit să-şi trimită nici măcar vreun amărât de consilier.
Avem multe probleme. Sunt în ţara asta la organisme de control, că n-avem noi bani câte sunt ele! Şi ar trebui să-şi facă treaba. Să vadă cum ies şi cum intră TIR-urile cu produse de la care statul român nu încasează decât taxa de pod. Au venit şi ne-au pus tot nouă cântare pe tarla. Păi, măi, oameni buni! Noi o producem şi ea, marfa, trebuie să ajungă într-o unitate de procesare, într-un depozit sau în vamă. Acolo întăriţi controlul, la "băieţii deştepţi"! Mă urmăresc pe mine… Păi eu ce să fac cu marfa aia pe care mi-o cântăreşti tu? Ea trebuie să ajungă undeva, la fabrica de pâine, să zicem.
Mai putem redeveni "grânarul Europei"?
Avem un potenţial extraordinar. Dacă acest pământ roditor ar fi valorificat la maximum şi cu o strategie inteligentă - ceea ce nu s-a reuşit până acum -, noi am putea să aducem plusvaloare din agricultură, undeva la aproape jumătate din PIB-ul României. Şi asta înseamnă cam 40 de miliarde de euro! Dacă şi numai dacă cineva şi-ar pune mintea la contribuţie şi chiar ar dori acest lucru, pentru că avem destui oameni care ştiu ce au de făcut…
Bănuiesc că ne-ar mai trebui şi un pic de coloană vertebrală…
Aia e, aia e! Dar avem ghinionul că trimitem acolo unde trebuie să ne reprezinte cineva, oameni de o calitate îndoielnică, care ajung în diverse posturi nu pe principii de profesionalism, ci pe cu totul alte criterii. Se negociază prost, stăm cu capul plecat până la genunchi, fac toţi ce vor cu noi! Am o grămadă de exemple de oameni care habar n-au pe ce lume trăiesc şi reprezintă agricultura românească la Bruxelles.
Nepoţi... pile...?
Ca peste tot... Nu vedeţi că apar oameni care - pe cuvântul meu, pe ce criterii sunt selectaţi, nu ştiu - au văzut că au greşit, au văzut că n-au făcut nicio brânză şi când au ajuns la putere i-au pus tot pe ăia! Deci, nu se vrea... Asta-i concluzia!
După cum spuneţi, suntem la pământ, deocamdată pe pământul nostru. Ce soluţii vedeţi?
Cum au făcut şi alţii temniţă pentru binele ţării, mă gândesc serios să iau şi eu în calcul această opţiune. Voi face şi eu oleacă de puşcărie… Nu ştiu! Dar nu cedez! Am văzut "interesul" autorităţilor faţă de acest domeniu al economiei româneşti. Într-un viitor foarte apropiat - chiar astăzi am câteva întâlniri cu nişte colegi - ne consultăm cu cei din celelalte confederaţii, să punem ţara, cum se spune, la cale şi să încercăm toţi laolaltă o întâlnire cu preşedintele, cu prim-ministrul şi cu ministerul de resort. Asta dacă se poate! Dacă nu se poate, ne vom organiza, vom avea luna viitoare o primă ieşire în Bucureşti - bănuim noi, cam 20.000 de persoane - şi dacă nici aşa nu merge, vom boicota alegerile din 10 iunie.
Cum anume?
Vom bloca drumurile naţionale din România… Toţi agricultorii, cu utilaje, cu ce-om mai găsi!

Niciun comentariu: