luni, 19 martie 2012

CRISTIAN PREDA II IA APARAREA STAPANULUI SAU TRAIAN BASESCU:LIBERTATEA PARTIDELOR DIN USL ESTE MAI PUTERNUICA DECAT URA FATA DE BASESCU?!

Cristian Preda: Libertatea partidelor din USL este mai puternică decât ura față de Băsescu

Europarlamentarul PDL Cristian Preda, într-o postare pe blogul personal, afirmă că PSD și PNL vor să-și mențină libertatea de asociere politică și după alegeri, ceea ce confirmă faptul că libertatea este mai puternică decât ura față de președintele Băsescu.
”Nici PNL, nici PSD nu vor introduce în statutele lor politice interdicția de a colabora cu PDL după alegeri. Anunțul trebuie citit luând în seamă prevederile Protocolului USL. Acesta conține, ce-i drept, la punctul 8.9. propoziția: “este interzisă negocierea cu PDL pentru formarea majorității parlamentare”. Atât și nimic în plus. Pe de altă parte, același Protocol nu prevede formarea unui singur grup parlamentar, al USL, ci sugerează că PSD și, respectiv PNL+PC vor avea fiecare câte un grup, acestea urmând să colaboreze”, susține Cristian Preda, pe blog.
”Ce să fie atunci insistența cu care – mai întâi PNL, apoi și PSD – au subliniat că nu e nevoie ca interdicția colaborării cu PDL să fie explicit indicată în actele fundamentale?”, se întreabă europarlamentarul, apreciind că un ”statut te poate aservi”, în timp ce ”un protocol e mai slab”.
”Malițioșii cred că PSD și PNL se suspectează reciproc, după ce Traian Băsescu a lăsat să se înțeleagă că va aplica à la lettre textul Constituției care îi cere să cheme la negocieri pentru formarea guvernului partide, nu alianțe. Un statut te poate aservi, un protocol e mai slab. Cel al USL spunea, de altfel, în articolul 9.10 că “sancțiunile pentru încălcarea protocolului se asimilează celor pentru încălcarea statutelor partidelor, decise de fiecare partid în parte, din proprie iniţiativă sau la solicitarea celeilalte părţi”, apreciază Preda, în opinia căruia actuala politică a USL prevede ca, ”cine încalcă înțelegerea va decide sancțiunile potrivite”.
În finalul postării, democrat-liberalul își exprimă convingerea că, atât timp cât libertatea adversarilor este la fel de importantă ca și libertatea prietenilor, sunt șanse de moderație în evoluția partidelor și după alegeri, considerând că ultimele ”gesturi” ale PSD și PNL ”vădesc faptul că libertatea este mai puternică decât ura față de Traian Băsescu.
”În ceea ce mă privește, consider că gesturile recente ale PSD și PNL vădesc faptul că libertatea este mai puternică decât ura (față de președinte, desigur). Partidele din USL vor să rămână libere și după alegeri. Cum libertatea adversarilor e la fel de însemnată ca și cea a prietenilor, nu pot decât să salut această evoluție a lucrurilor. Cu speranța că ea va aduce și un dram de moderație”, conchide europarlamentarul PDL.

Niciun comentariu: