luni, 5 martie 2012

IN ATENTIA LUI BASESCU SI BOC:FOSTUL PREMIER ISLANDEZ JUDECAT PENTRU CRIZA FINANCIARA!

În atenția lui Băsescu-Boc
Fostul premier islandez, judecat pentru criza financiară.
 

Fostul premier islandez, Geir Haarde, va fi judecat de un tribunal special, pentru neglijenţă în administrarea crizei financiare din 2008, când principalele trei bănci ale ţării s-au prăbuşit, relatează BBC News.
Prăbuşirea Icesave, ce a afectat mii de cetăţeni britanici şi olandezi, a dus la o dispută privind compensaţiile care nu a fost rezolvată încă.
Haarde, în vârstă de 60 de ani, a calificat dosarul drept o "farsă" şi o răzbunare politică din partea actualei coaliţii şi vrea ca instanţa să îl respingă. Eli riscă până la doi ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat.
Avocaţii săi susţin că acuzaţiile sunt prea vagi pentru a îndeplini standardele legale şi nu au fost anchetate adecvat."Atunci când a devenit clar că ne îndreptăm spre catastrofă (...), datele arată că au fost făcute foarte puţine lucruri pentru a o evita", a explicat actualul ministru de finanţe Steingrimur Sigfusson.
Însă Haarde afirmă că guvernul său a evitat greşelile făcute de Grecia şi Irlanda, atunci când a permis falimentul băncilor. "Trebuia să le lăsăm. Erau falimentare. Iar acum se dovedeşte că a fost decizia corectă", a spus el.
Tribunalul Landsmour, un organism special care judecă miniştrii de cabinet, nu s-a mai ocupat niciodată de vreun caz.
Opinia publică este divizată în legătură cu acest dosar - unii oameni consideră că Haarde joacă rolul de ţap ispăşitor, în timp ce alţii cred că este esenţial să fie tras la răspundere după colapsul financiar al ţării. Alegătorii islandezi au respins de două ori propuneri de plată a celor circa patru milioane de euro pe care guvernele britanic şi olandez le-au cheltuit pentru compensarea cetăţenilor care şi-au pierdut banii în urma prăbuşirii Icesave.
Premierul Johanna Sigurdardottir a avertizat că "a fost aleasă cea mai proastă opţiune", după ce electoratul a spus nu la referendumul din aprilie.

Niciun comentariu: