vineri, 6 ianuarie 2012

GENERALUL TURK ILKER BASBUG A FOST ARESTAT PENTRU COMPLOT!



Important general turc arestat pentru complot

Generalul în rezervă Ilker Basbug, fost şef de stat major în armata turcă, s-a retras în 2010. El este bănuit de implicare în aşa-numita „reţea Ergenekon”, suspectată că ar fi pus la cale răsturnatrea Guvernului condus de Recep Tayyip Erdogan.
  Basbug este primul ofiţer turc cu rangul cel mai înalt care intră după gratii
Basbug este primul ofiţer turc cu rangul cel mai înalt care intră după gratii
Ilker Basbug este ofiţerul cu gradul cel mai înalt care a fost reţinut în cazul reţelei grupării dure naţionaliste , pe care procurorii turci au acuzat-o în 2003 că ar fi încercat să răstoarne guvernul lui Recep Erdogan, informează BBC online.
Basbug a negat însă toate acuzaţiile şi, împreună cu el, se află în proces încă 400 suspecţi. „Într-un fel, este tragicomic să acuzi pe cineva care comandă o asemenea armată că formează şi conduce un grup terorist”, a declarat Basbug postului de televiziune turc NTV.
Fostul comandant a fost arestat astăzi (vineri,n.r.) şi trimis în închisoarea Silivri, din Istanbul. Presa turcă a precizat că este pentru prima oară când un fost şef al armatei este trimis în judecată ca suspect. El ar putea fi acuzat de „conducerea unei grupări criminale” şi de tentativă de răsturnare a Guvernului, mai ales că aşa-numita „reţea Ergenekon” a mai fost acuzată că a înfiinţat câteva site-uri pe Internet, pentru a răspândi propaganda antiguvernamentală şi a destabiliza ţara. În acest caz, o parte dintre ofiţerii bănuiţi de implicare au fost deja acuzaţi şi arestaţi, ei declarând în cadrul interogatoriilor că au funcţionat într-o „reţea de comandă", scrie BBC online.
Decizia de arestare a lui Basbug a survenit după numai câteva ore după ce un grup de jurnalişti turci de elită, acuzat de implicare în reţea, declarase că procesul este motivat politic şi reprezintă „un masacru al justiţiei”. Este vorba despre 13 jurnalişti turci, între care se află şi reputaţii Ahmet Sik şi Nedim Sener, precum şi scriitorul Zalcin Kucuk, un critic vehement al Guvernului de la Ankara. Sener a câştigat şi un premiu pentru libertatea presei, pentru cartea în care a scris despre asasinarea jurnalistului de origine armeană, Hrant Dink.
Occidentul şi-a exprimat îngrijorarea atât pentru arestarea jurnaliştilor turci, cât şi pentru soarta militarilor. Cu atât mai mult, cu cât Turcia are cea de-a doua mare armată din NATO, după cea a Statelor Unite şi aproximativ o sută de ziarişti turci se află la ora actuală în spatele gratiilor şi Asociaţia Jurnaliştilor Turci a descris în repetate rânduri existenţa „unui climat de teamă” în presă.

Niciun comentariu: