Un apel realist pentru salvarea României
Nemulţumirile acumulate în ani au izbucnit, în ultimele săptămâni, reamintindu-ne că organismul societăţii româneşti nu este, aşa cum şi l-ar fi dorit unii, inert, incapabil de reacţie. Dincolo de orice opţiune sau apartenenţă politică, protestatarii s-au transformat în purtătorii legitimi de cuvânt ai unei populaţii exasperate. Miezul revendicărilor s-a dovedit a depăşi cu mult nivelul solicitărilor punctuale de natură economică şi socială, atingând un grad superior de conştiinţă civică. Evenimentele din ultimele săptămâni par să aducă semnele unei transformări a populaţiei în naţiune. Individualismele par să se unească în jurul unor valori civice comune, iar naţiunea pare să îşi recapete, ca după un lung coşmar, vertebrarea.
Cu toţii părem a intui astăzi că revertebrarea noastră nu înseamnă doar schimbarea unui regim politic cu un altul, doar înlocuirea unui partid cu altul, doar reforme economice şi un mai solid sistem de asistenţă socială. Trezirea naţiunii la viaţa democratică înseamnă recuperarea identităţii, respectul şi promovarea valorii, sprijinirea celor mai slabi dintre noi, reconsolidarea instituţiilor pe alte principii decât cele clientelare şi politice, respectul faţă de lege, responsabilizarea actului de guvernare, recuperarea demnităţii naţionale, se arată în apelul semnat de către Filip-Lucian Iorga.
În acest context, este firesc ca mulţi dintre noi să ne învestim speranţele în singura instituţie care îşi păstrează întregul capital de prestigiu acumulat în aproape un secol şi jumătate de istorie: Casa Regală a României. Dacă protestatarii din toate colţurile României îşi îndreaptă astăzi privirile către Monarhie este tocmai pentru că simt lipsa acută a unei instituţii stabile, neutre, străine de jocurile politicianismului meschin şi respectate peste tot în lume. Populaţia pregătită azi să redevină naţiune începe să simtă că doar o instituţie străină de politică o poate reprezenta şi îi poate readuce sentimentul mândriei bazate pe tradiţie, pe continuitate şi pe un devotament faţă de România pe care Casa Regală nu l-a dezminţit niciodată.
Maturitatea democratică de care suntem, pare-se, aproape îi va conduce pe români şi pe aleşii lor la concluzia că avem nevoie de un factor de echilibru, de un arbitru, de o marcă identitară puternică, de un factor de prestigiu şi de demnitate naţională care nu poate fi decât Casa Regală.
Maturizarea noastră democratică va transforma scandarea romantic-nostalgică a anilor 1990, „Monarhia salvează România!”, în realitate pragmatică: „România cere Monarhia!” Dar, aşa cum s-a întâmplat şi în 1866, această chemare trebuie să se facă auzită şi prin vocile reprezentanţilor naţiunii.
Chemăm partidele responsabile ale ţării şi toate forţele care doresc evoluţia înspre bine a României să-şi înţeleagă rolul istoric care le revine şi să acţioneze cât mai repede în direcţia restaurării formei legitime de guvernare a României, Monarhia constituţională. A venit momentul să încheiem paranteza nocivă republicană impusă de regimul comunist, conchide apelul lui Filip-Lucian Iorga.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu