miercuri, 14 septembrie 2011

VICEPRESEDINTELE PD-L THEODOR PALELOGU,IMPOTRIVA PROIECTULUI ROSIA MONTANA!

Paleologu: Ponta - chahuteur, PDL are cei mai mari pitici din lume - Interviu Ziare.com (II)
Vicepresedintele PDL, Theodor Paleologu, a vorbit, in partea a doua a interviului acordat Ziare.com, despre presedintele PSD, Victor Ponta, pericolul disparitiei identitatii PNL, crearea unei formatiuni "Alba ca Zapada" si contractul de la Rosia Montana.
Deputatul PDL a spus ca Ponta e, uneori, un "chahuteur", adica un elev turbulent, dar poate fi si un ambitios benign.

Intrebat despre crearea unei formatiuni politice de tipul "Alba ca Zapada", eventual preconizata "Miscare Populara", Paleologu a glumit, spunand ca ar fi precum bancul cu piticul sovietic, cel mai mare pitic din lume si ca poate PDL va avea cei mai mari pitici din lume.

Fostul ministru al Culturii a mai glumit si cand a spus ca "in PDL nu stim, dar stim ca cineva stie", dat fiind ca nu s-a discutat absolut nimic despre Miscarea Populara. El s-a aratat sceptic in privinta acestui proiect, spunand ca PDL nu are ce agrega in jurul sau.

Referitor la contractul pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana, el s-a aratat de parere ca e unul "colonial" si a acuzat firma care exploateaza acolo de faptul ca spune "gogosi" si face "propaganda desantata".



Citeste mai jos partea a doua a interviului acordat Ziare.com de Theodor Paleologu:

Pe liderii Opozitiei, despre care vorbiti rar, in ce tipologie i-ati incadra?

Despre Victor Ponta am spus, cu simpatie de altminteri, ca are ceva din Eugene de Rastignac, din "Comedia umana" a lui Balzac. Si eu recunosc in mine o latura Rastignac, eventual cu acea componenta Don Quijote de care vorbea colegul dumneavoastra, Iulian Leca. La Ponta amestecul e de Rastignac si stangism.

N-as vrea sa fie interpretata ca o ironie la adresa lui, Rastignac fiind un ambitios benign in contextul "Comediei umane", in care apare si tipul ambitiosului rapace, tipul ambitiosului de o duritate extrema.

Deci il vedeti pe Victor Ponta drept un ambitos benign?

Sa fie lucrurile foarte clare, nu am niciun fel de antipatie personala fata de Victor Ponta, dimpotriva. Si socrul lui mi-e tare simpatic: stateam unul langa altul la sedintele de guvern. Nu cred in solutiile pe care le propune Ponta. Asta e tot. Are o latura care in frantuzeste se cheama "chahuteur". Se spune despre un elev turbulent. Are o latura de felul acesta, uneori aceasta tendinta il antreneaza intr-o anumita directie.

Poate cu timpul vor aparea convergente cu dansul. Nu stiu ce sa spun, insa nu cred in solutiile pe care le propune in combinatia aceasta cu PNL. Din punctul lui de vedere, e un calcul inteligent, pentru ca PSD castiga mai mult decat PNL in aceasta asociere. Logica bipartizana despre care vorbeam favorizeaza PSD, blocurile mari sunt favorizate in logica bipartizana.

Eu inteleg si dificultatile PNL, e un pariu foarte riscant sa te prezinti ca a treia forta, e un pariu foarte riscant, pentru ca s-ar putea sa te trezesti fara nimic. Pe de alta parte, aceasta asociere cu unul din cei doi puternici s-ar putea sa duca la disparitia identitatii PNL, ceea ce ar fi foarte regretabil, mai ales pentru electoratul de dreapta, care nu se mai regaseste nici in PDL, nici in PNL.

Sunteti nemultumit de directia in care a dus domnul Crin Antonescu PNL?

Da, sunt foarte trist. Eu mi-as fi dorit o colaborare PDL-PNL. Inteleg foarte bine reticentele liberalilor fata de PDL si Traian Basescu, le inteleg perfect, dar, pe baza acestei temeri, mi se pare ca au luat o decizie gresita, care-i va costa extrem de mult, chiar daca USL castiga alegerile.

Ce spuneti despre evolutia politica a lui Crin Antonescu si agresivitatea lui fata de PDL?

E agresivitatea extrema ca alibi al lipsei de substanta.

Daca electoratul nu se mai regaseste nici in PDL, nici in PNL, vedeti o alternativa, o Alba ca Zapada?

Nu cred in Alba ca Zapada.

E doar o poveste?

Si care sunt piticii? E ca un banc de pe vremuri, cu piticul sovietic, cel mai mare pitic din lume. Poate om avea si noi cei mai mari pitici din lume si poate facem faimoasa miscare politica profetizata de Sebastian Lazaroiu.

Miscarea Populara despre care se vorbeste acum o vedeti ca fiind asa ceva?

Agregand ce in jurul sau? Sunt partizanul unei deschideri, fara indoiala, cred ca partidele sunt mult prea autiste, nu sunt personalitati notabile care se alatura partidelor. Evident ca mi-as dori o deschidere, dar, deocamdata, vorbim de ceva fara a avea niste coordonate clare. Ce anume ar agrega aceasta miscare? Ce ar aduna in plus fata de PDL? Va spun ca nu am auzit nicio discutie despre asta in BPN. Vad ca toti s-au apucat sa dea declaratii pe la televizor.

Or fi stiind ei mai multe decat stiu eu. Stiti teza mea, ca in PDL si in alte partide, nu prea stim, dar stim ca cineva stie. Acum, dintr-o data, prolifereaza stiutorii, ca nu cumva sa creada unii ca nu stiu. Dar eu chiar nu stiu, recunosc.

Avand in vedere ca ati fost ministrul Culturii, e cultura ruda nebagata in seama intr-o societate care functioneaza anormal?

Cultura e singurul domeniu care genereaza vesti bune despre Romania. Cele mai multe vesti bune despre Romania sunt generate de cultura. Ce sa va spun, bugetul pentru cultura, de 20 de ani, este lamentabil si arata obtuzitatea decidentilor din aceasta privinta, e de 0,12% si arata obtuzitatea decidentilor.

Patrimoniul cultural e intr-o stare proasta, e vorba de lucruri care s-au acumulat in timp, in peste douazeci de ani de subfinantare si zeci de ani de politica distructiva in perioada comunista. Sa nu uitam, la sfarsitul anilor '70 a fost desfiintata Comisia pentru Monumente Istorice. E o continuitate, continua aceasta barbarie.

Sunt politicieni care arata degetul cand e vorba de cultura. Degetul din mijloc. Nu e o gluma, e traita de mine, gesturi obscene cand e vorba de un concert sau manifestare culturala de calitate.

Pentru o dezvoltare urbana sanatoasa, a miza pe cultura e un pariu castigator. Evident ca pentru Bucuresti viata culturala e un mare atu. Viata culturala e foarte vie, dar trebuie ca accesul la cultura sa nu fie monopolizat de centrul Capitalei, trebuie diseminata cultura. Capacitatea noastra de a atrage cat mai multa lume in Bucuresti tine de cultura.

Ce credeti despre proiectul Rosia Montana?

Sunt trei aspecte - contractul, mediul si patrimoniul. Am mai spus despre contract, e unul de tip colonial. Adica ne alegem si cu muntele distrus si cu banii luati. Romania nu e Sierra Leone. Stiu ca unii politicieni au un comportament care era descris pe vremuri in literatura marxista prin termenul de "burghezie compradora". Exista in Romania o burghezie compradora, succesoare a burgheziei coloniale sovietice, si este autoarea acestui contract pagubos.

Din toate partidele?

Da, toate au o factiune pro-Gold Corporation. Dar sa ne intelegem, daca aduce foarte multe pentru dezvoltarea tarii, se pot accepta sacrificii de patrimoniu. Dar trebuie sa stii pentru ce. Nu poti sa faci totul praf si sa te alegi cu nimic.

In ce priveste cercetarea arheologica, s-a facut sub 2%. E absolut imperativ ca cercetarea arheologica sa continue. Trebuie o viziune foarte clara despre ce sacrificam, daca sacrificam. In masivul Orlea exista si vestigii de pe vremea dacilor. Trebuie luate in calcul toate cele trei aspecte.

In ce priveste ce castiga statul roman, propaganda desantata a Gold Corporation a fost contraproductiva pentru ei pentru ca, la cat e de obisnuit romanul cu minciunile, asemenea gogosi nu prind, dimpotriva, acutizeaza respingerea.

In ce priveste patrimoniul, trebuie sa vedem ce sacrificam, iar in ce priveste riscul de mediu, nu poti fi foarte sigur. Si in Japonia se spunea ca nu e niciun fel de risc cu centralele atomice si uite ca s-a intamplat ceva ce depaseste previziunile omenesti.

Ce cautati dumneavoastra la politica, motivul principal pentru care ati intrat?

Am spus odata, jumatate in gluma, jumatate in serios, ca pentru ambitie si amorul gloriei. Am spus asa pentru ca nu-mi plac intelectualii care spun ca se sacrifica atunci cand accepta un post ministerial, mi se pare o ipocrizie.

Sigur ca exista niste sacrificii pentru mine, niste pierderi, mai cu seama materiale, nu e numai partea placuta. Legat de motivatiile de ordin civic, e revolta fata de distrugerea Bucurestiului, a fost un motor foarte important care m-a impins in aceasta directie.

Sunt doua aspecte - un aspect obiectiv, faptul ca e nevoie de anumite lucruri pentru a imbunatati starea orasului, a culturii, a patrimoniului, e un pilon important, dorinta de a contribui la binele colectiv, si nu numai in domeniul cultural, ci si in domenii precum cercetarea, educatia, moralizarea vietii politice, agenda mea nu se restrange la cultura.

In al doilea rand, un factor subiectiv, ambitia si amorul gloriei si, fara indoiala, o mostenire familiala foarte importanta - toti barbatii din familia mea au facut politica, inclusiv tatal meu, dar si strabunicul, stra-strabunicul etc. Este "dharma" noastra si ma motiveaza dorinta de a ilustra in continuare un nume si o mostenire.

Niciun comentariu: