luni, 5 septembrie 2011

CORNEL NISTORESCU:CE VREAU SA SPUN ,INCHISORILE SECRETE SI SPRIJINUL AMERICAN PENTRU BASESCU!

Ce vreau să spun
Închisorile secrete şi sprijinul american pentru Băsescu

 

Cornel Nistorescu Două lucruri au trecut aproape neobservate. Cablograma ambasadorului Mark Gitenstein în timpul alegerilor din 2009 şi ştirea despre procesul dintre două companii americane, cea care conţine trimiteri la zborurile secrete efectuate spre România. Presa română s-a aruncat ca uliul asupra posibilităţii ca PDL să fie dizolvat prin lege, pe Şcoala de Vară de la Eforie Nord, pe schimbarea de slogan şi culoare a PDL etc. Documentul dat publicităţii de WikiLeaks a trecut ca o umbră, ca şi celelalte privitoare la România, apariţia cablogramelor devenind cu vremea o operaţiune aproape anonimă. Ei bine, cablograma de vineri ne prezintă o analiză americană asupra celor doi candidaţi de la alegerile prezidenţiale dintre cele două tururi din decembrie 2009. Din lectua textului trimis de la Bucureşti sub semnătura ambasadorului Gitenstein se observă clar preferinţa americanilor pentru Traian Băsescu (avioanele F-16, scutul antirachetă, ataşamentul faţă de SUA în raport cu Uniunea Europeană, politica faţă de Moscova etc.).
Iată ce scria ambasadorul american la Bucureşti: "Dacă pe Băsescu s-ar putea conta aproape sigur pentru a sprijini SUA în orice dezacord grav cu Bruxelles-ul, Parisul sau Berlinul, poziţia lui Geoană ar fi probabil mult mai nuanţată. El vede viitorul României ca inexorabil legat de restul Europei".
Devotamentul lui Băsescu faţă de SUA era o certitudine. Prezenţa în Irak şi Afganistan, promisiunea de achiziţionare a avioanelor F-16, aprobarea pentru scutul antirachetă scoasă la minut din pălăria CSAT, toate garantau devotamentul lui Traian Băsescu. Şi încă un fapt, ignorat de Mark Gitenstein şi cunoscut fără îndoială de acesta. Este vorba despre închisorile americane din România.
În momentul alegerilor din toamna lui 2009, Traian Băsescu era un preşedinte agăţat. Ştia cu certitudine de operaţiunile secrete de transferare şi anchetare a bănuiţilor de apartenenţă la al-Qaida. Ştirile din presa americană, rapoartele diferitelor comisii, dar mai ales procesul din SUA dintre DynCorp, Sports Flight Air şi Richmor Aviation conţin destule informaţii despre prezenţa României pe harta închisorilor secrete. Organizator - CIA! În România, decizia a fost luată de cine şi executată de care serviciu secret? Revăzând tot materialul privitor la alegeri şi la închisorile secrete din România, negate atât de categoric de preşedinte, ajungem la câteva întrebări logice privitoare la Traian Băsescu:
- Ce alte dimensiuni a avut şi mai are aşa-numita axă Washington-Londra-Bucureşti?
- Ce rol au jucat americanii (nu este vorba despre Ambasada SUA şi diplomaţii acesteia) în alegerea lui Traian Băsescu?
- Au mai fost implicate şi alte forţe americane în derularea unor evenimente?
Afirmaţiile ambasadorului Gitenstein din cablograma trimisă în decembrie 2009 ne pun pe gânduri: "În timp ce Geoană poate menţine multe dintre priorităţile existente în domeniul politicii externe, dacă va deveni preşedinte, aparatul PSD l-ar putea forţa să sacrifice cheltuielile de apărare în scopul finanţarii programelor de protecţie socială, care sunt la baza platformei partidului său. Având în vedere constrângerile bugetare impuse de Guvernul României în urma crizei financiare, câştigătorul alegerilor din acest an se va confrunta cu decizii fiscale dificile. O preşedinţie a lui Geoană ar susţine probabil angajamentul desfăşurărilor româneşti în Afganistan şi Kosovo (unde acestea erau pur simbolice, la nivel de jandarmi - n.n.), însă reducerile finanţărilor şi re-prioritizarea lor ar putea afecta eficienţa Armatei Române şi, desigur, capacitatea de a creşte contribuţiile de trupe. Dacă Geoană e ales şi reduce cheltuielile militare, întârzierile în formarea militară şi achiziţii de echipamente vor fi inevitabile. De asemenea, este posibil ca guvernul PSD să întârzie achiziţionarea avioanelor de luptă noi sau chiar să reexamineze decizia, renunţând la avioanele americane F-16 pentru cele suedeze Grippen".
Şi încă un pasaj extrem de interesant: "Mircea Geoană pare gata să-l detroneze pe Băsescu, însă este de notorietate că alegătorii români sunt nestatornici, iar o gafă a lui Geoană, combinată cu o lovitură a lui Băsescu în ultima repriză, ar putea schimba situaţia foarte rapid".
Ambasadorul Mark Gitenstein s-a dovedit a fi un adevărat profet, dacă nu chiar om cu înclinaţii de magician. Ce a gândit s-a şi petrecut. Lucrurile s-au desfăşurat exact ca în cablograma sa!
Legătura României cu marea operaţiune a CIA de anchetare a teroriştilor ne trimite şi la o legătură între agenţia americană şi responsabili români. La ce nivel s-au desfăşurat lucrurile, cine a mai ştiut de ele, pe lângă Traian Băsescu, şi cât a contat această operaţiune secretă în susţinerea preşedintelui rămâne de aflat.
O lămurire a dosarului închisorilor secrete ne-ar mai putea furniza nenumărate surprize!

Niciun comentariu: