vineri, 23 septembrie 2011

TUPEUL LUI BACONSCHI:DIPLOMATIA ROMANEASCA MERITA FELICITARI PENTRU SCHENGEN!

Tupeu: Baconschi consideră că diplomaţia românească merită felicitări pentru Schengen

Diplomaţia românească merită felicitări şi pentru ce a făcut în privinţa Schengen, nu numai pentru scut, a declarat, vineri, ministrul Teodor Baconschi, care a explicat că MAE a atras totalitatea fondurilor europene din facilitatea Schengen şi a modernizat reţeaua consulară la standardele necesare.
Totodată, ministrul de externe îndeamnă la "dedramatizarea" consecinţelor imediate ale "impasului olandez" în cazul Schengen.
În contextul în care a felicitat, vineri, diplomaţia românească pentru încheiearea Acordului cu SUA privind scutul antirachetă, ministrul a fost întrebat dacă doreşte ca, prin succesul înregistrat cu scutul antirachetă, să neutralizeze eşecul în cazul Schengen. "Viaţa e compusă din succese şi din provocări", a răspuns ministrul. "Diplomaţia românească merită felicitări şi pentru ce a făcut în privinţa Schengen, în sensul că, la nivel tehnic, am atras totalitatea fondurilor europene din Facilitatea Schengen, am modernizat întreaga noastră reţea consulară la standardele Schengen", a arătat şeful diplomaţiei.
Ministrul Teodor Baconschi a mai afirmat că, în ceea ce priveşte demersurile diplomatice în vederea aderării la Schengen, principala realizare a fost că Franţa şi Germania nu se mai opun unei extinderi imediate a spaţiului de liberă circulaţie cu România şi Bulgaria, informează newsin.
El a adăugat că Europa se face - sau dispare - pe acest mecanism, prin care statele membre văd interesul comun şi văd ce trebuie să facă pentru a construi consensul. "Suntem la un pas-doi de atingerea acestui obiectiv, vom continua lupta noastră, în acelaşi timp, aş vrea să dedramatrizăm consecinţele imediate ale acestui impas olandez. Cetăţenii români circulă cu buletinul sau cu paşaportul valabil în toată Europa, a păzi frontiera orientală a UE este mai degrabă o mare responsabilitate şi poate că aşa trebuie să ne explicăm şi entuziasmul Ungariei, care ne susţine, pentru că e vorba de a pasa puţin mai la est această responsabilitate", a declarat ministrul Teodor Baconschi.

Niciun comentariu: