vineri, 23 septembrie 2011

BCE:FALIMENTUL GRECIEI NU MAI POATE FI EXCLUS!

BCE: Falimentul Greciei nu mai poate fi exclus

Klaas Knot, membru al consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene, spune că situaţia în care Grecia nu îşi mai poate plăti datoriile nu mai poate fi exclusă. În acelaşi timp, ministrul grec de finanţe a prezentat parlamentului opţiunile pentru ţară, inclusiv un haircut de 50% pentru bănci.
BCE a exclus până acum posibilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată. Însă, Klaas Knot, preşedintele Băncii Centrale a Olandei şi oficial al BCE spune că am ajuns în situaţia în care falimentul Greciei nu mai poate fi exclus, potrivit Reuters.
“Este unul dintre scenarii. Nu spun că Grecia nu o să dea faliment”, spune Knot, care adaugă că a fost multă vreme convins că falimnetul nu este necesar, “dar ştirile de la Atena sunt câteodată descurajante”.
“Toate eforturile au fost făcute pentru a preveni asta, dar acum sunt mai puţin sigur că falimentul poate fi exclus decât eram acum câteva luni”, spune guvernatorul olandez, care se întreabă şi dacă grecii înţeleg gravitatea situaţiei în care se află.
Se pare că grecii iau de acum în mod serios în calcul posibilitatea unui default controlat, prin care deţinătorilor de datorie greacă să le fie impuse pierderi de 50%. Potrivit presei elene, citată de Reuters, ministrul de finanţe Evangelos Venizelos a prezentat trei scenarii pentru viitorul Greciei, inclusiv varianta de mai sus, scrie money.ro.
Scenariul de bază rămâne în continuare cel în care Grecia continuă să implemeteze măsurile de austeritate, scade deficitul şi rămâne în termenii acordului cu Troika UE/BCE/FMI, şi îşi asigură cel de-al doilea bailout de 109 miliarde euro. Deşi defaultul ar tăia la jumătate gradul de îndatorare al ţării, care va trece de 160% din PIB la sfârşitul anului, Venizelos spune că un haircut ar fi “prea periculos pentru a fi solicitat” şi că “implică acordul şi efortul coordonat al multora”.

Niciun comentariu: