vineri, 16 septembrie 2011

TRAIAN BASESCU ARE OBLIGATII FATA DE USA:NU AVEM BANI SA ACHIZITIONAM AVIOANE F-16!

Şeful statului spune că nu avem bani pentru F16, dar că avem obligaţii
Traian Băsescu: Avem disponibilitatea unor achiziţii, dacă ne ajutaţi să obţinem credite

 

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, referitor la cumpărarea avioanelor F16, că americanii nu forţează nota pentru aceste achiziţii şi că, e fapt, este vorba despre obligaţia noastră de a avea forţe aeriene compatibile.
Mai mult, şeful statului a precizat că nu avem bani, dar că un sprijin american pentru obţinerea de credite pe termen lung ar fi bine-venit.
"Americanii nu forţează nota pentru achiziţii americane. Ei ne întreabă simplu când ne vom respecta obligaţia de a avea forţe aeriene compatibile. Aici, răspunsul meu este constant: "Nu avem bani în momentul de faţă". Am avea disponibilitatea unor achiziţii, dacă ne ajutaţi să obţinem nişte credite pe termen lung în care să plătim vreo două, trei sute de milioane pe an", a declarat preşedintele Traian Băsescu pentru Adevărul.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că printre subiectele discutate de preşedintele Băsescu în SUA s-a numărat şi cel referitor la achiziţionarea de avioane F16, existând un plan care prevede o înţelegere regională.
CSAT a aprobat în martie 2010 achiziţionarea a 24 de avioane F16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013. Ministerul Apărării preciza la acel moment că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative, potrivit realitatea.net.
În august anul trecut, premierul Emil Boc a declarat însă că Executivul nu are bani pentru achiziţionarea avioanelor multirol.

Niciun comentariu: