CE lansează o nouă procedură de infringement. Vezi cât a pierdut fiecare român din prostia Guvernului
CE a anunţat lansarea primei etape a procedurii de infringement împotriva României pentru nepreluarea în legislaţie a două directive europene, privind pieţele de electricitate şi gaze naturale. MECMA, principalul vinovat pentru eșec, susține că procedura va fi stopată în 2 luni, odată cu adoptarea directivelor. România a pierdut, de la aderare și până în prezent, cea mai mare parte a fondurilor europene alocate și suferă mai multe sancțiuni pentru că autoritățile nu au reușit să-și facă temele în relația cu Bruxelles-ul.
"Comisia Europeană a anunţat în data de 29.09.2011 lansarea primei etape a procedurii de infringement, respectiv avizul motivat, împotriva României pentru necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor 2009/72 privind piaţa internă de energie electrică şi 2009/73 privind piaţa internă de gaze naturale.
Până în prezent România nu a primit oficial avizul motivat", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
Această măsură a Comisiei Europene la adresa României nu este singulară. La sfârșitul lunii august, țara noastră a fost suspendată de la tranzacționarea certificatelor de emisii de carbon, situaţie generată de neregulile la întocmirea inventarului naţional de emisii, pentru care şeful ANPM, Iosif Nagy, a și fost demis de premier. Pierderile înregistrate de țara noastră se vor ridica la circa 2,5 miliarde de euro.
De la aderare şi până în prezent, țara noastră nu a reușit să atragă din fondurile europene nici măcar trei miliarde de euro, din totalul celor 30 de miliarde, conform execuției bugetare a UE care este valabilă până în 2013. Ținând cont că de la aderare, din 2007, circa doi ani au fost alocați pregătirii legislației în vedera atragerii fondurilor, ar mai rămâne aproximativ cinci ani în care Guvernul ar trebui să lucreze la foc continuu pentru atragerea banilor. Ar fi vorba despre șase miliarde de euro atrași prin proiecte eligibile, pentru fiecare an, fapt ce nu s-a întâmplat până acum.
Pierderile care sunt contabilizate în urma suspendării de la tranzacționare a certificatelor cu emisii de carbon, se ridică la 2,5 miliarde de euro, iar infringementul pe mediu și energie, va provoca pierderi de circa cinci sute de milioane de euro. Dar, cea mai mare pierdere vine din neutilizarea fondurilor europene, care însumează peste 11 miliarde de euro până în acest moment, conform execuției bugetare a UE.
Practic, de la aderarea în Uniunea Europeană, fiecare locuitor al României a pierdut aproximativ 700 de euro, iar Guvernul Boc se vede tot mai neputincios.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu