miercuri, 14 septembrie 2011

EUROPA IN CRIZA:DOUA MARI BANCI FRANCEZE AU FOST RETROGRADATE!

Europa, în criză:
Două mari bănci franceze au fost retrogradate
 

Agenţia Moody's a retrogradat băncile franceze Societe Generale şi Credit Agricole. Decizia agenţiei de evaluare a fost motivată prin expunerea mare a celor două instituţii financiare pe Grecia
Ratingul datoriei pe termen lung a Societe Generale a fost redus cu o treaptă, de la Aa2 la Aa3, cu perspectivă negativă. Pentru Credit Agricole, Moody's a tăiat ratingul BFSR de la C plus la C, iar pe cel pe termen lung de la Aa1 la Aa2. Decizia a fost anticipată de analişti, mai cu seamă că, pe 15 iunie, Moody's a pus sub supraveghere, pentru o posibilă scădere, calificativele celor trei mari bănci franceze.
Sectorul bancar francez se numără printre cele mai expuse pe datoria de stat a Greciei, deţinând obligaţiuni de 9 miliarde euro care ar fi vulnerabile la o potenţială restructurare, dacă UE, FMI şi BCE vor agrea această opţiune. Iar in prim-plan se află Credit Agricole, Societe Generale si BNP Paribas.
Potrivit analistilor, decizia Moody's va pune gaz pe foc şi este de aşteptat ca acţiunile acestora să se deprecieze tot mai puternic. Asta în ciuda asigurărilor autorităţilor franceze şi oficialilor europeni. Decizia Moody's vine după ce, ieri, a făcut furori o informaţie pe surse, citată de Wall Street Journal, care a acreditat ideea că băncile franceze nu mai pot să se împrumute în dolari. Ştirea a fost respinsă de oficialii băncilor. Şeful Societe Generale, Frederic Oudea, a declarat că situaţia financiară a băncii este solidă, banca deţine mijloacele de finanţare a activităţilor iar expunerea la obligaţiunile suverane europene nu reprezintă o miză, în special în cazul Greciei.
La rândul său, Guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Christian Noyer, a dat asigurări că instituţiile de creditare franceze nu au probleme de lichiditate. Băncile franceze sunt expuse pe Grecia, dar sunt mai puţin expuse decât, spre exemplu, sectorul bancar german. Trebuie să rămânem calmi cu privire la aceste chestiuni", a declarat anterior secretarul de stat pentru faceri europene, Laurent Wauquiez. Acesta a dat asigurări că instituţiile de creditare franceze vor continua să-şi consolideze capitalul pentru a îndeplini noile reglementări Basel III.
Conform unui studiu al UE, băncile europene vor avea nevoie să-şi majoreze capitalul cu încă 423 miliarde de euro până în 2019 pentru a îndeplini cerinţele privind capitalul adoptate de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară. Interesantă, în context, este decizia Societe Generale de a debloca 4 miliarde de euro din capital până în 2013 prin vânzarea de active şi concedierea unor angajaţi din diviziile din România, Rusia, Polonia şi Egipt.

Niciun comentariu: