vineri, 9 septembrie 2011

AGERPRES:CAMERON LA MOSCOVA,INTR-O INCERCARE DE A INBUNATATI RELATIILE RUSIA MAREA BRITANIE!

Cameron la Moscova, într-o încercare de a îmbunătăţi relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie (Corespondenţă Agerpres)


Premierul britanic David Cameron efectuează o vizită oficială la Moscova în zilele de 11-12 septembrie, în cadrul căreia se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, într-o încercare de a îmbunătăţi relaţiile economice şi politice dintre cele două ţări, îngheţate practic în 2006, după uciderea fostului agent KGB, Aleksandr Litvinenko, la Londra, a confirmat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului rus, Dmitri Peskov.


Aceasta este prima vizită a unui premier britanic la Moscova din ultimii cinci ani, după cea efectuată de Tony Blair în 2006.

Înaltul oficial britanic va fi însoţit de 20 de directori ai unor companii britanice, "pe care doreşte să-i ajute să valorifice resursele Rusiei", susţine Nezavisimaia Gazeta, în ediţia de vineri.

"Se presupune că Marea Britanie este o ţară orientată spre comerţ. Totuşi în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor în Rusia, este depăşită de SUA şi Germania", a declarat reprezentantul companiei Prosperity Capital Management, Liam Halligan, citat de Bloomberg.

Dacă în plan economic părţile ar urma să semneze câteva contracte importante, este puţin probabil să avanseze şi în cooperarea politică, ţinând cont de diferendele existente.

În afacerea Litvinenko, poziţiile părţilor rămân neschimbate: autorităţile britanice suspectează că fostul spion a fost intoxicat cu poloniu radioactiv şi cer extrădarea lui Andrei Lugovoi, care îl vizitase la Londra. Moscova refuză însă acest lucru.

Ca şi Washingtonul, Londra vrea diminuarea influenţei ruseşti în spaţiul postsovietic. În plus, oficialii britanici vor să convingă Moscova să cedeze Georgiei Osetia de Sud, regiune a cărei independenţă a fost recunoscută de Rusia, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Tony Blair şi Vladimir Putin stabiliseră o relaţie bazată pe încredere la începutul lui 2000, ceea ce a ajutat Rusia în apropierea ei de Uniunea Europeană. Dar ulterior, Marea Britanie împreună cu SUA au intervenit în Irak, fapt condamnat de Rusia, compania britanică Shell a fost exclusă parţial din proiectul rusesc Sahalin-2, toate culminând cu otrăvirea fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko la Londra. Autorităţile britanice au suspectat că el ar fi fost intoxicat cu poloniu radioactiv şi au cerut extrădarea în acest caz a lui Andrei Lugovoi.

Moscova a refuzat să-l extrădeze, fapt ce a determinat Marea Britanie să îngheţe colaborarea cu Rusia în domeniul luptei antiteroriste şi să înăsprească regimul de vize pentru înalţii funcţionari ruşi.

La rândul său, Moscova nu a renunţat la cererea sa privind extrădarea de către Londra a omului de afaceri Boris Berezovski şi a emisarului separatist cecen Ahmed Zakaev. Relaţiile dintre cele două ţări s-au degradat şi ca urmare a extrădării reciproce a unor diplomaţi acuzaţi de spionaj, precum şi a situaţiei legate de activitatea în Rusia a British Council, ale cărui filiale au fost închise din 1 ianuarie 2008, la cererea autorităţilor ruse.AGERPRES

Niciun comentariu: