joi, 1 septembrie 2011

HOTNEWS:PETER ECKSTEIN KOVACS,A DEMISIONAT DIN FUNCTIA DE CONSILIER PREZIDENTIAL DIN CAUZA ROSIA MONTANA!



Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs  a demisionat, din cauza proiectului Rosia Montana


Peter-Eckstein-Kovacs
Foto: HotNews.ro
Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs  a demisionat, anunta Mediafax. El a declarat ca presedintele Traian Basescu i-a acceptat demisia, motivul fiind diferendul de opinie privind proiectul de la Rosia Montana.

"Am discutat cu presedintele Traian Basescu si l-am anuntat verbal despre demisia mea din functia de consilier prezidential, iar dansul a acceptat aceasta demisie. Luni voi depune in scris demisia la Palatul Cotroceni. Demisia mea are la baza punctul meu de vedere exprimat in legatura cu investitia de la Rosia Montana, care nu coincide cu cea a presedintelui Traian Basescu. Ca si consilier prezidential ar fi trebuit sa sustin initiativele presedintelui, ori in acest caz nu o pot face si de aceea am decis ca cea mai buna solutie este demisia", a explicat Peter Eckstein Kovacs motivele demisiei.

Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs (UDMR) a semnat, la jumatatea lunii august, o petitie impotriva proiectului de la Rosia Montana, petitie initiata de organizatia Transilvania Verde, "organizatie ecologista interesata de la bun inceput de aceasta problema, care a initiat o strangere de semnaturi", dupa cum spune politicianul.

"Sunt o persoana fizica si punctul meu de vedere nu e de azi sau de ieri. E o problema de constiinta. Domnul presedinte (Traian Basescu - n.red.) are un punct de vedere pe care il respect. In afara de punctul de vedere economic si cel al rediscutarii proiectului, sunt categoric impotriva, din punct de vedere al mediului", a declarat atunci Peter Eckstein Kovacs, pentru HotNews.ro.

Si liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat nemultumit de initiativa lui Peter Eckstein Kovacs si i-a cerut acestuia sa se gandeasca daca vrea sa continue activitatea alaturi de Uniune: "El a semnat o initiativa a societatii civile. Fiecare are libertatea de a semna sau a nu semna o petitie. Eckstein, prin aceasta semnatura, s-a delimitat de mine si el trebuie sa se gandeasca daca se delimiteaza - si s-a delimitat de presedintele Uniunii - daca vrea sa continue activitatea alaturi de noi sau nu."

Kelemen Hunor a adaugat ca "Nu asta este problema, ca nu este de acord cu mine, fiindca de foarte multe ori nu a fost de acord; el, prin aceasta atitudine, cunoscand exact situatia - fiindca este si jurist, nu numai consilier prezidential si fost senator - el cunoaste foarte exact ca ministrul culturii nu a semnat nimic, avizul directiei judetene poate fi atacat in instanta si in acest moment muntele Carnic este pe lista monumentelor istorice, este protejat si din acest punct de vedere nu s-a schimbat, nu s-a intervenit nimic".

"Din pacate, Eckstein construieste doar imagine politica si se foloseste, asa cum s-a folosit si in 2004 de aceste organizatii, pentru a-si construi imagine. Acest lucru face si in acest moment", a completat presedintele UDMR, citat de Agerpres.

Presedintele Traian Basescu declarase, in urma cu 3 zile, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de el, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor", in timp ce mai multi lideri ai UDMR s-au pronuntat, de asemenea, in favoarea proiectului.

Seful statului a evocat ca argument evolutia pretului aurului in ultimii cinci ani. "Ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii sa o puna in valoare? Pentru ca resursa asta nu e nici a ONG-urilor, nu e nici a Ungariei, care nu stiu ce avize ar trebui sa dea Romaniei... Nu trebuie sa dea niciun aviz, suntem inca stat suveran".

Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avand costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

Pe 2 august, premierul Emil Boc a declarat, la postul public de televiziune, ca Guvernul asteapta opinia specialistilor asupra proiectului Rosia Montana inainte de a lua o decizie privind aceasta investitie. Boc a tinut totusi sa precizeze ca, personal, nu este un "fan" al proiectului si ca actualul contract, care nu este cel mai favorabil pentru stat, "ar trebui rediscutat".

REFERINTE
Kelemen Hunor: Eckstein Kovacs s-a delimitat de mine in cazul Rosia Montana si trebuie sa se gandeasca daca va continua alaturi de UDMR
Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs a semnat o petitie impotriva proiectului de la Rosia Montana: Punctul meu de vedere legat de Rosia Montana nu e de azi sau de ieri. E o problema de constiinta
Peter Eckstein Kovacs despre Rosia Montana: Pasul facut de ministrul Kelemen il pune in dificultate pe ministrul Borbely, care a ramas practic ultima reduta in calea acestui proiect pe care il consider pagubos, pagubos, pagubos

Niciun comentariu: