vineri, 9 septembrie 2011

AGERPRES:FMI AR PUTEA AVEA LA 14 SEPTEMBRIE O REUNIUNE DE URGENTA PRIVIND GRECIA!

FMI ar putea avea la 14 septembrie o reuniune de urgenţă privind Grecia (presa greacă).

O reuniune de urgenţă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu privire la Grecia este prevăzută să aibă loc miercuri, 14 septembrie, scrie vineri presa greacă. Informaţia nu a fost confirmată însă de o sursă din Ministerul grec de Finanţe, notează AFP.


Potrivit cotidianelor Eleftherotypia (stânga) şi Kathimerini (liberal), această reuniune 'excepţională' a consiliului de administraţie al FMI de la 14 septembrie are ca scop informarea conducerii Fondului de către trimisul special al acestuia în Grecia, Poul Thomsen.

Presa mai arată că este vorba de o schimbare de program de ultimă oră, Thomsen fiind aşteptat la acea dată la Atena, pentru a relua cu omologii săi din troică (Banca Centrală şi Comisia Europeană) analiza conturilor Greciei, de care depinde eliberarea de noi tranşe din împrumutul convenit de FMI şi zona euro pentru ţara elenă.

O sursă din Ministerul grec de Finanţe a indicat că ţara sa nu a fost deocamdată informată în legătură cu o schimbare de program, dar a apreciat că o asemenea întâlnire ar fi 'logică', având în vedere 'turnura excepţională' pe care a luat-o criza greacă, drept urmare a reticenţelor crescânde manifestate în eurozonă faţă de susţinerea acestei ţări, dar şi a 'agravării recesiunii' economiei naţionale.

În acelaşi timp, faptul că pe 15 septembrie urmează să aibă loc în Polonia, care deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene (UE), o serie de reuniuni ale Eurogrupului ar putea concura la amânarea 'cu câteva zile' a întoarcerii troicii la Atena, a menţionat Ministerul grec al Finanţelor.

Joi, FMI a reiterat că misiunea sa comună cu Comisia Europeană (CE) şi Banca Centrală Europeană (BCE) se va deplasa în Grecia 'la mijlocul lunii septembrie'. Troica FMI-CE-BCE a părăsit Atena pe 2 septembrie şi a indicat într-un comunicat că intenţionează să revină ''în următoarele 10 zile''.

Întrebat într-o conferinţă de presă la Washington în legătură cu acest subiect, un purtător de cuvânt al FMI, Gerry Rice, a refuzat să ofere un calendar precis. ''N-am o dată specifică acum, dar, aşa cum am spus în comunicat, aceasta se va întâmpla către jumătatea lunii septembrie'', a adăugat el.

Această misiune trebuie să negocieze condiţiile privind continuarea acordării ajutorului internaţional pentru Atena, vital pentru a permite Greciei să-şi ramburseze datoria şi de a obţine şi mai multe fonduri, în conformitate cu angajamentul liderilor politici din zona euro din iulie. AGERPRES

Niciun comentariu: