duminică, 26 februarie 2012

RAPORTUL CURTII DE CONTURI:BAZA DE DATE A CNAS ESTE UN ESEC:120 DE MILIOANE DE EURO ARUNCATI PE APA SAMBETEI!

120 de milioane de euro, aruncaţi pe Dâmboviţa
Raport al Curții de Conturi: Baza de date din sănătate este un eşec.
 

Programul informatic menit să revoluţioneze sistemul naţional de sănătate este un eşec. Asta reiese dintr-un raport al Curţii de Conturi, care a arătat că Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost prost conceput şi executat.
Potrivit raportului, modul de raportare a datelor este greoi şi încărcarea lor în sistem ţine mai mult de abilităţile operatorului. De asemenea, s-a constatat că bazele de date ale sistemului conţin informaţii incomplete sau care sunt actualizate cu întârziere. În plus, există nereguli legate de verificarea calităţii de asigurat.
Raportul Curţii are şi câteva recomandări pentru îmbunătăţirea sistemului. Cele mai importante se referă la eliminarea informaţiilor legate de persoanele decedate şi la scoaterea de pe listele medicilor de familie a românilor plecaţi definitiv din ţară.
Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Asigurărilor de Sănătate a fost inaugurat în decembrie 2010 în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu. Din date neoficiale, pentru dezvoltarea sistemului statul a cheltuit peste 120 de milioane de euro.
Dezvoltarea Sistemului Informatic Unic Integrat a început în anul 2002 şi în noiembrie 2008 au fost semnate documentele de finalizare a fazei de construcţie. La mijlocul anului trecut a început faza de implementare a versiunii centralizate, iar în decembrie acesta a fost pus în funcţiune.
Sistemul este compus din 14 module de bază la care se adaugă alte 20 de module adiacente. În el sunt înregistrate toate categoriile de asigurat şi are capacitatea de a spune dacă o persoană este asigurată şi din ce categorie face parte. La sistemul unic integrat au acces medicii de familie dar şi acei furnizori care au încheiat un contract cu Casa. Medicii care au contract cu CNAS pot accesa sistemul pentru a afla dacă un pacient este asigurat sau mai figurează şi pe listele altui medic de familie. Prin Sistemul Unic Integrat se mai pot urmări gestiunea fondurilor sociale de sănătate la nivelul CNAS şi a caselor judeţene, gestiunea asiguraţilor, a furnizorilor de servicii medicale şi farmaceutice, evidenţa plătitorilor contribuabili etc.

Niciun comentariu: