duminică, 26 februarie 2012

AMERICA DA LECTII EUROPEI SA IASA DIN CRIZA!

"Acţionaţi rapid şi cu forţă"
Cum vede America depăşirea crizei datoriilor în Europa.
 

Secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner a recomandat sâmbătă Europei să acţioneze "rapid şi cu forţă" împotriva crizei datoriilor pe care o traversează, informează AFP.
În cadrul unei conferinţe înaintea reuniunii G20 de la Mexico City, Geithner a declarat că "lecţia fundamentală" pentru o ţară sau o regiune confruntată cu o criză economică este următoarea: "acţionaţi rapid şi cu forţă şi faceţi astfel încât angajamentele voastre să aibă efecte".
El a făcut referire la sumele pe care Uniunea Europeană a promis să le strângă pentru ca Grecia, obligată să-şi restructureze datoria, să rămână un caz izolat. "Ei ştiu că mai au de muncă pentru ca acest angajament să fie credibil", a spus secretarul Trezoreriei. Zidul de protecţie pe care statele din UE vor să-l creeze împotriva crizei datoriilor, în special prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), prevăzut să intre în vigoare în iulie, ar urma să se afle în centrul discuţiilor reuniunii miniştrilor de finanţe din G20, care are loc sâmbătă şi duminică în capitala Mexicului.
Geithner a mai spus că zona euro trebuie să-şi întărească sistemul bancar. "Trebuie acţionat cât de repede şi de hotărât posibil pentru recapitalizarea unui sistem căruia îi lipsesc fonduri proprii", a subliniat el.
Oficialul american a estimat că operaţiunile de împrumuturi pe trei ani lansate de Banca Centrală Europeană sunt eficiente pentru a răspunde problemelor de lichiditate, dar insuficiente în sine. "Această funcţie de creditor de ultim resort nu este un remediu surogat eficient pentru un sistem financiar subcapitalizat", a spus el.

Niciun comentariu: