joi, 9 februarie 2012

CABINETUL BASESCU II POPULAT DE BOCI SI SPONSORI PD-L!

Noul Guvern, populat cu sponsori PDL și personaje exotice propulsate de liderii Puterii.
 

Premierul desemnat Răzvan Mihai Ungureanu a prezentat azi lista cu miniștrii propuși pentru viitorul Cabinet care se va prezenta joi în fața Parlamentului.
Marko Bela - vicepremier
Ministerul Dezvoltării și Turismului – Cristian Petrescu
Ministerul Administrației și Internelor – Gabriel Berca
Ministerul Economiei – Lucian Nicolae Bode
Ministerul Finanțelor – Bogdan Drăgoi
Ministerul Muncii – Claudia Boghicevici
Ministerul Comunicațiilor - Răzvan Mustea
Ministerul Educației – Cătălin Baba
Ministrul Transporturilor – Alexandru Nazare
Ministerul Apărării – Gabriel Oprea
Ministerul de Externe – Cristian Diaconescu
Ministerul Sănătății – Ladislau Ritli
Ministerul Mediului - Laszlo Borbely 
Ministerul Culturii - Kelemen Hunor
Ministrul Justiției - Cătălin Predoiu
Ministerul Afacerilor Europene - Leonard Orban
Miniștrii propuși de PDL pentru formarea noului Guvern Ungureanu s-au remarcat de-a lungul timpului prin relațiile apropiate pe care le au cu lideri ai PDL sau ca urmare a unor declarații controversate ori datorită averii pe care o dețin.
Un traseist politic la Ministerul de Interne
Senatorul Gabriel Berca, noul ministru de Interne, a fost prefect de Bacău în 2005-2008, apoi şef al SGG timp de aproape un an în Cabinetul Tăriceanu. A fost ales senator în 2008 pe listele PNL, partid pe care l-a părăsit în favoarea PDL, care îl propune acum pentru portofoliul Internelor.
A demisionat din PNL în iunie 2010 pentru a intra în PDL, preluând conducerea filialei judeţene Bacău a formaţiunii democrat-liberale, mai întâi ca interimar, apoi ales preşedinte al filialei.
Gabriel Berca a fost adus în PDL tocmai pentru influenţa sa în Bacău, astfel încât să revigoreze filiala partidului într-un judeţ considerat fief al PSD, partid a cărui filială este condusă de Viorel Hrebenciuc.
În Senat este membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii.
Gabriel Berca, nominalizat de PDL la Administraţie şi Interne, este susţinut de Vasile Blaga
Nazare, noul ministrul al Transporturilor și sponsor PDL, se teme de... avion
Alexandru Nazare, propus de PDL la conducerea Ministerului Transporturilor, este un vechi colaborator al Ancăi Boagiu, are 31 de ani şi se declară pe pagina personală de Internet drept o persoană dinamică, dar cu teamă de avion.
El relatează, pe site-ul său, că într-o excursie a fost aruncat de la un balcon al unui hotel de colegii de şcoală, iar pe un zbor Atena-Budapesta aeronava în care se afla a căzut în gol mai multe secunde din cauza unor turbulenţe.
"Mă atrage dinamismul vieţii, dinamism pe care îmi place să îl caut în tot ceea ce mă înconjoară, înclusiv în aparent plictisitoarele ore de fizică atomică, de pe vremea adolescenţei, când am urmat Colegiul Naţional Alexandru-Ioan Cuza din Focşani. Politica este pentru mine o pasiune care creează dependenţă, iar conectarea la realitatea înconjurătoare constituie o necessitate ", mai scrie Nazare.
Din 2005 până în 2007 a fost consilier personal al Ancăi Boagiu, în perioada în care aceasta a condus Ministerul Integrării Europene. Din septembrie 2007 până în februarie 2008 a lucrat la Parlamentul European, pe postul de consilier pe lângă delegaţia Partidului Democrat Liberal.
Din decembrie 2008 până în iulie 2009 a fost europarlamentar al PDL, cel mai tânăr membru al delegaţiei democrat-liberale. Din august 2009 a fost consilier la cabinetul de europarlamentar al lui Theodor Stolojan, iar din octombrie 2009 până în aprilie 2010 a lucrat ca subsecretar de stat la fostul Departament al Afacerilor Europene (DAE).
În aprilie 2010 se mută în funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, unde a coordonat Autoritatea de Certificare şi Plată a fondurilor europene. Din noiembrie 2010, după venirea Ancăi Boagiu ca ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, este transferat în acest minister ca secretar de stat.
Conform declaraţiei de avere din iunie 2011, Nazare nu deţine bunuri imobile, autoturisme, bijuterii sau obiecte de artă valoroase ori bunuri mobile. Are în schimb un cont ING deschis în 2007 cu 7.062 de euro şi un depozit din 2010 de 35.400 euro.
El apare pe lista sponsorilor PDL la campaniile electorale din 2009, cu o donaţie de 36.950 lei.
Un "client" al lui Boc la Ministerul Educației
Cătălin Baba, propus de conducerea PDL la Ministerul Educaţiei, este unul dintre apropiaţii fostului premier Emil Boc, a fost consilier al acestuia la Guvern şi a fost promovat secretar de stat la Educaţie. El a fost acuzat de acte de corupţie de către conducerea Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj.
Cătălin Baba este unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Emil Boc şi face parte din grupul de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB Cluj care l-a urmat pe fostul premier la Bucureşti după numirea acestuia în fruntea Guvernului.
Baba a fost ales în 2001 prodecan, iar în 2004 decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, instituţie unde Emil Boc deţinea funcţia de lector universitar şi unde preda cursuri privind sistemul politic românesc.
Cătălin Baba a colaborat cu Emil Boc imediat după ce acesta a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca, în iunie 2004, an în care s-a ocupat de stabilirea "diagnozei organizaţionale" a Primăriei Cluj-Napoca, iar ulterior de elaborarea strategiei de dezvoltare pe termen mediu a municipiului în perioada 2006-2007.
El a intrat în PDL, partid condus de Emil Boc, în anul 2008.
Cătălin Baba a fost numit, iniţial, şef al Cancelariei premierului Emil Boc, la începutul anului 2009, după care a fost numit consilier al primului ministru, pentru ca, din octombrie 2009, să fie promovat în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei.
Cătălin Baba a fost, iniţial, unul dintre apropiaţii actualului rector al UBB, Andrei Marga, care l-a numit în 1997 propriul consilier după ce a ajuns ministru al Educaţiei în guvernul CDR, dar relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat, astfel încât s-a ajuns ca Baba să fie acuzat de către conducerea UBB de fapte de corupţie.
În 2009, după numirea lui Baba în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Colegiul Senatului şi Consiliul Academic al UBB au elaborat o declaraţie în care acesta era acuzat de nepotism.
"A încercat să-şi promoveze fără justificare rudele în funcţii didactice şi a fost oprit de către Rectorat. S-a asociat cu fostul rector de la Universitatea «Bogdan Vodă» pentru a-i promova nepotul, acesta luându-i la doctorat soţia. Şi-a adus în Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării cumnatul, care este medic, cu care îşi scrie lucrările, acestea fiind de fapt lucrări din domeniul sănătăţii publice", se preciza în comunicat.
De asemenea, conducerea UBB l-a acuzat pe Cătălin Baba că nu are lucrări de unic autor (articole, studii, recenzii etc), "puţinele sale scrieri fiind în colaborare cu alţi autori".
"Deşi norma didactică a lui Cătălin Baba cuprinde discipline din domeniul ştiinţelor politice şi politicilor publice, el se ocupă de discipline de sănătate publică, calificarea sa fiind de medic veterinar", se mai arăta în document.
Baba a mai fost acuzat de conducerea UBB şi că, în anul 2005, când deţinea funcţia de decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a UBB, a solicitat o derogare de medie, astfel încât să fie acceptate unele candidaturi pentru mai multe posturi în facultate, printre persoanele vizate fiind şi viitoarea sa soţie, Alina Cherecheş.
Într-un alt comunicat al UBB din 2010, Cătălin Baba era acuzat că îşi foloseşte cumnatul pentru a-i suplini cursurile de Ştiinţe Politice, deşi acesta este absolvent al Facultăţii de Medicină.
Din declaraţia de avere postată în aprilie 2011 pe site-ul Ministerului Educaţiei, reiese că Baba deţine două terenuri în judeţul Cluj, dobândite în anii 2002 şi 2005, în suprafaţă de 588 metri pătraţi, respectiv 3.500 de metri pătraţi, şi un autoturism Dacia Supernova, cumpărat în 2002.
Baba are două conturi bancare deschise în 2010, unul de 20.000 de lei şi altul de 30.000 de euro, dar are şi un credit bancar de 35.000 de euro, luat în anul 2005 şi scandent în 2030.
Cătălin Baba a trecut în declaraţia de avere faptul că a încasat în anul 2010 venituri din salarii de la UBB, de la Ministerul Educaţiei şi de la Secretariatul General al Guvernului, în sumă de peste 100.000 de lei.
Ministrul Comunicațiilor, avere de nabab
Deputatul PDL Răzvan Mustea-Şerban, propus pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor, are 33 de ani şi este preşedinte al OTPDL. Este fiul unui cunoscut om de afaceri din Focşani, iar potrivit declaraţiei de avere are un Porsche, precum şi o colecţie de bijuterii în valoare de 60.000 de euro. Mustea este un apropiat al Elenei Băsescu.
El este membru PDL din 2007, iar în iunie 2011 a fost ales preşedinte al OTPDL.
Pe blogul personal, el se recomandă "cu mândrie" ca fiind soţ şi tată.
"Sunt capul unei familii minunate şi tatăl a doi băieţei care îmi luminează viaţa. Sunt fiul unor părinţi extraordinari, care m-au sprijinit întotdeauna şi m-au învăţat că în viaţă bogăţia nu înseamnă ceea ce ai, ci ceea ce eşti", scrie Răzvan Mustea-Şerban.
El are, conform ultimei declaraţii de avere, înregistrată în iunie 2011, o colecţie de ceasuri şi bijuterii estimată la 60.000 de euro, un autoturism Porsche achiziţionat în 2007, o casă în Voluntari cu o suprafaţă de 672 de metri pătraţi şi un teren de 859,59 de metri pătraţi primite ca donaţie în 2007. Mustea deţine şi o casă de 170 de metri pătraţi, în Bucureşti, cu teren de 540 de metri pătraţi, dobândite în 1996, are în conturi 38.845 de euro şi 2.081 de lei şi a fost împrumutat de soţia sa cu 94.900 de lei.
Împreună cu soţia sa a obţinut, în ultimul an, suma de 103.419 lei din subînchirierea unor spaţii, alţi 103.406 lei din veniturile de la Camera Deputaţilor şi din salariul de lector universitar, iar soţia sa a primit din partea tatălui său suma de 36.655 de euro şi a câştigat 10.992 de lei din indemnizaţia de creştere a copilului.
Răzvan Mustea-Şerban este fiul lui Ionel Mustea, cunoscut om de afaceri din Focşani, deţinător al mai multor spaţii comerciale.
Potrivit gandul.info, tatăl lui Mustea Şerban este sponsor important al PD-L Vrancea, Ionel Mustea, iar socrul său este Horia Furtună, ex preşedinte al Camerei de Comerţ Vrancea.
Viitorul ministru de Finanțe, un apropiat al lui Videanu
Bogdan Drăgoi, propus de PDL pentru a prelua portofoliul Finanţelor în Cabinetul Ungureanu, este fiul generalului în rezervă Dan Drăgoi. Este considerat apropiat de Adriean Videanu şi a fost, încă de la 22 de ani, analist de afaceri în telecom de sute de milioane de euro.
Tatăl său este generalul în rezervă Dan Drăgoi, considerat un apropiat al fostului ministru al Apărării de la începutul anilor '90, Victor Stănculescu. Dan Drăgoi a devenit în anii '90 om de afaceri, fiind reprezentant în România al firmei Balli, iar după anul 2000 s-ar fi apropiat de grupul de afaceri din jurul lui Adriean Videanu.
Deţine în proprietate sau coproprietate trei terenuri intravilane din Bucureşti, achiziţionate în 2005, un autoturism Jaguar fabricat în 2006, ceasuri de valoare estimate la 15.000 de euro, două conturi la OTP Bank de 154.000 euro şi 398.000 lei, două conturi la CEC de 57.000 lei şi 205.000 lei, acţiuni estimate la 60.000-80.000 euro la SC Toledo Real Estate SRL.
Blonda de la Muncă, susținută de Seculici și Falcă
Claudia Boghicevici, propusă de PDL pentru conducerea Ministerului Muncii, şi-a început cariera ca învăţătoare, dar ocupă, începând din 2008, funcţia de deputat PDL, fiind susţinută de Gheorghe Seculici şi Gheorghe Falcă.
În prezent ea este deputat, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor. După ce a terminat, la 20 de ani, şcoala normală "Dimitrie Tichindeal" din Arad, Boghicevici a urmat cursurile facultăţii de Finanţe-Bănci ale Universităţii "A.Vlaicu" din Arad și mai multe mastere.
Boghicevici nu este, comparativ cu alţi miniştri, foarte bogată. Ea are jumătate de hectar de teren agricol în judeţul Arad, două case de locuit dar şi mai multe credite şi datorii către persoane fizice
Înlocuitorul lui Tabără: "Munca în agricultură nu este o pedeapsă pentru cei care au picat Bacul"
Stelian Fuia, propus de PDL la conducerea Ministerului Agriculturii, este deputat şi preşedinte al PDL Călăraşi, iar anul trecut declara că trebuie pus punct concepţiei că munca în agricultură este un fel de pedeapsă pentru cine a picat BAC-ul, iar deştepţii stau la birou, la oraş.
Fuia este preşedinte al Organizaţiei Judeţene Călăraşi a PDL şi deputat, preşedinte al Comisiei de agricultură a Camerei.
Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2011, Fuia are un teren agricol de 50 de hectare în Fundulea, cumpărat în 2005, precum şi un teren intravilan de peste 2.000 de metri pătraţi, în aceeaşi localitate.
De asemenea, deputatul are o casă cu o suprafaţă de 150 de metri pătraţi în Fundulea, cumpărată în 1990, şi un apartament de 65 de metri pătraţi în Bucureşti.
Stelian Fuia este asociat unic la SC Synchem Agroindusries, fiind, totodată, acţionar la SC Procera Biofuels şi la SC Fuia Management şi Investments.
Venitul anual obţinut de Fuia ca deputat a fost de 52.893 lei, iar de la Procera Agro, lucrând ca cercetător ştiinţific, a primit 51.250 lei. Soţia sa a obţinut 72.000 de lei ca manager la Procera Agro.
Într-un interviu din 2011, Stelian Fuia spunea că agricultura este un domeniu de viitor pentru România, "dar trebuie pus punct concepţiei că munca în agricultură este un fel de pedeapsă pentru cine a picat BAC-ul, iar deştepţii stau la birou, la oraş".
Succesorul lui Udrea, contracte cu Ministerul Dezvoltării și Turismului
Deputatul Cristian Petrescu, propus de PDL pentru şefia Ministerului Dezvoltării și Turismului și susținut de Elena Udrea, are contracte cu acest minister pe care îl va conduce în valoare de peste un milion de euro, iar soţia sa are contracte cu CNADNR în sumă de 549.000 euro şi 4.612.800 de lei.
Potrivit declaraţiei de interese postate pe site-ul Camerei Deputaţilor, Cristian Petrescu este preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Turism din România, care are semnate cu MDRT, din 2011, trei contracte cu finanţare europeană prin POR, pentru promovarea Drumului vechilor cetăţi dobrogene, în valoare de 958.130 lei (223.000 euro), pentru promovarea traseului turistic din Maramureş şi Bucovina, în valoare de 989.222 de lei (230.000 euro) şi pentru promovarea traseelor turistice şi de agrement din Transilvania, contract în valoare de 989.222 de lei (230.000 euro).
Pe site-ul MDRT apar însă şi alte contracte aflate în implementare de această asociaţie, unul fiind "Trasee etnoculturale şi arhitectonice în regiunea istorică Oltenia", în valoare de 798.921,68 de lei (186.000 euro), "Religie, istorie, tradiţie într-o călătorie în regiunea istorică Muntenia", în valoare de 798.921,68 de lei (186.000 euro), "Trasee naturale în zonele carstice din vestul Munţilor Apuseni (Crişana-Banat)", proiect unde nu este trecută suma finanţată.
Potrivit gandul.info, citat de Mediafax, în schimbul banilor, asociaţia lui Petrescu ar urma să se ocupe, printre altele, de tipărirea a 70.000 de ghiduri turistice şi a 210.000 de pliante sau de realizarea a 70.000 de DVD-uri multimedia.
Conform aceleiaşi declaraţii de interese, soţia lui Petrescu are contacte de reprezentare şi asistenţă juridică în procedură de expropriere pe autostrăzile A2 şi A3, din care două contracte semnate în 2004, în valoare de 285.000 de euro, respectiv 264.000 de euro şi unul semnat în 2006, în valoare de 4.612.800 de lei.
Ministrul propus la Economie vrea  un parc tematic Dracula cu sprijin qatarez
Deputatul PDL Lucian Bode, propus de partidul lui Boc pentru portofoliul Economiei, a susţinut, în interpelări parlamentare, simplificarea accesului persoanelor cu cetăţenie qatareză în România, el avansând ideea realizării unui parc tematic Dracula cu sprijin qatarez, informează Mediafax.ro.
În calitate de preşedinte al grupului de prietenie cu Qatar-ul, Bode i-a solicitat ministrului de Externe, într-o interpelare în Parlament din septembrie 2010, iniţierea simplificării accesului persoanelor cu cetăţenie qatareză pe teritoriul României.
El a revenit asupra interpelării, în decembrie 2010, invocând faptul că nu a primit niciun răspuns de la Ministerul de Externe.
În martie 2011, el i-a adresat şi Elenei Udrea o interpelare pe tema relaţiilor româno-qatareze. El făcea o trecere în revistă a evoluţiilor economice pozitive din Qatar şi menţiona că această ţară va organiza Campionatul Mondial de Fotbal din 2022.
"La sfârşitul anului 2010, în Emiratele Arabe Unite a fost inaugurat cel mai mare parc tematic acoperit din lume - Ferrari World (insula Yas - investiţia totală pentru amenajarea insulei de 1500 de hectare este estimată la 40 mld. USD). Dracula este un simbol cu notorietate mondială, însă crearea unui parc tematic care să pună în valoare acest simbol ar presupune investiţii care nu pot fi suportate cu uşurinţă, în prezent, de către România", scria Bode în interpelarea către Udrea.
Bode este preşedinte al PDL Sălaj. De altfel, din acest judeţ provine şi Andreea Paul Vass, care este preşedinte al organizaţiei judeţene de femei a PDL.

Niciun comentariu: