luni, 13 februarie 2012

PROTESTE IN GRCEIA IMPOTRIVA PLANULUI DE AUSTERITATE:"NU VREM SA FIM SCLAVII GERMANILOR!"

Proteste în Grecia împotriva planului de austeritate

Circa 100.000 de persoane au manifestat în total, 80.000 la Atena şi 20.000 Salonic, împotriva unui nou program de austeritate impus de UE şi FMI Greciei, pe care deputaţii se pregătesc să îl voteze pentru evitarea "falimentului" ţării.
Autor: Andreea Predescu
Manifestanţii au început să vină în piaţa Syntagma după-amiază, pentru a protesta. "Nu este uşor să trăieşti în aceste condiţii. De acum şi până în 2020 vom fi sclavii germanilor", a declarat Andreas Maragoudakis, un inginer de 49 de ani. "Noile măsuri îmi semnează moartea", a afirmat un alt protestatar, Dimitris.
În capitală, şase persoane au fost rănite, iar ulterior spitalizate, în cursul unor confruntări între forţele antirevoltă şi grupuri de tineri pe străzi adiacente Pieţei Syntagma, în faţa Parlamentului, potrivit unei surse din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Incidentele au început în momentul în care un grup de contestatari adunaţi în faţa Parlamentului a exercitat presiuni asupra unui important cordon de poliţie dispus în jurul clădirii. Poliţia a ripostat imediat, utilizând gaze lacrimogene. Manifestaţii s-au retras, în acel moment, pe străzile adiacente, care s-au transformat în adevărate câmpuri de luptă. Manifestanţii aruncau cu pietre, bucăţi de marmură şi cocteiluri Molotov asupra forţelor de ordine.
Confruntările au continuat mai mult de două ore în centrul oraşului. Manifestanţi mascaţi au spart vitrinele unor magazine pe bulevardele Pandepistimiou şi Stadiou, în timp ce o clădire a fost incendiată şi o cafenea a fost evacuată, potrivit unei surse din poliţie.
În interiorul Parlamentului, care era păzit de aproximativ 3.000 de poliţişti, discuţiile continuau, fiind marcate de incidente frecvente de şedinţă între formaţiunile guvernamentale şi opoziţia de stânga.
"Până duminică seara, Parlamentul trebuie să adopte deja" noul program de redresare, sub ameninţarea unui "faliment" al Greciei, a declarat, vizibil tensionat, ministrul de Finanţe Evanghelos Venizelos.
Potrivit poliţiei, care a îndemnat cetăţenii să ajute pompierii să participe la lupta împotriva incendiilor, numărul clădirilor indendiate se ridica la 18, majoritatea incendiate cu cocteiluri Molotov lansate în cursul manifestaţiilor împotriva măsurilor de austeritate.

Niciun comentariu: