miercuri, 22 februarie 2012

DEPUTATUL RIZEA PSD:ROMANII DIN SERBIA PE CALE DE DISPARITIE!

Românii din Serbia, o minoritate pe cale de dispariție

Deputatul Cristian Rizea consideră că „Românii din Serbia riscă să dispară ca minoritate, iar autoritățile române stau cu mâinile în sân” și acuză guvernanții de la București de o abordare total inadecvată față situația actuală din zonă, potrivit unui comuncat de presă.
”Minoritatea romaneasca din Serbia risca, mai mult ca niciodata, sa-si piarda propria identitate, fortata fiind sa dispara, prin diviziunea treptata intr-o etnie noua in Serbia de Rasarit. Numarul populatiei din Voivodina s-a diminuat vertiginos in ultima perioada, fapt ce impiedica si mai mult recunoasterea minoritatii romanesti de catre autoritatile sarbe. Alegerile directe pentru cele două consilii naționale românești (român și rumân-vlah) nu s-au solutionat prin împărțirea în două comunități etnice, distincte de autoritățile de la Belgrad, care ar fi solutionat o mare parte din probleme. Mai mult decat atat, situatia tendentioasa ar fi fost mai usor de rezolvat daca asa-zisii „lideri romani” s-ar fi implicat mai mult in solutionarea acestei chestiuni de natura nationala si etnica”, se arată în documentul remis redacției.
În opinia deputatului, ”Autoritatile romane abordeaza total inadecvat intreaga situatie, ba mai grav, fac gafe de proportii, trimitandu-l pe William Branza, sa medieze si sa rezolve problemele respective, cu toate că romanii din Serbia au declarat ferm că nu au ce discuta cu acest personaj al politicii româneşti, care i-a jignit şi şi-a bătut joc de lupta lor pentru identitate naţională. „Grija” actualei guvernari pentru minoritatea romaneasca din Timoc, a excelat prin demersul lui Brânză de a o premia pe preşedinta parlamentului sârb exact după atacurile armate împotriva liderilor romani din Serbia!”
Totodată, Cristian Rizea afirmă că ”în timp ce autoritatile sarbe fac tot mai multe demersuri pentru a anula identitatea romaneasca, (mai nou doresc sa introduca un alfabet in „limba vlaha” inventat pentru romani), iata ca guvernantii de la Bucuresti sunt supusi din nou unui test de respect fata de natiunea romana, prin implicarea activa in rezolvarea acestei probleme a romanilor din Serbia, test pe care, din pacate, se pare ca-l vor pica!”

Niciun comentariu: