marți, 21 februarie 2012

GRECIA MAI PRIMESTE SI UN AJUTOR PUBLIC DE 130 MILIARDE EURO DE LA UE!

Grecia mai primește un ajutor public de 130 de miliarde de euro de la UE

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au aprobat marţi dimineaţa planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public şi o ştergere parţială a datoriei greceşti deţinută de creditori privaţi, au anunţat mai multe surse europene.
Grecia va beneficia de un ajutor public în valoare de 130 de miliarde de euro în cadrul celui de-al doilea plan de salvare şi unui efort mai important decât era prevăzut din partea sectorului privat, care a acceptat să suporte 53,5 la sută din datoria greacă, afirmă o sursă europeană
Cu ajutorul acestui ajutor fără precedent, Grecia urmează să fie în măsură să ramburseze o creanţă în valoare de 14,5 miliarde de euro până la 20 martie şi să evite intrarea în faliment.
Atena a îndeplinit, pe hârtie, partea sa de contract, pliindu-se pe exigenţele creditorilor săi publici (angajamente scrise ale celor doi lideri de partide ai coaliţiei guvernamentale, un plan de economisire în valoare de 3,3 miliarde de euro).
Negocierile au durat atât de mult deoarece principalii finanţatori ai Greciei au relevat că sunt necesari câteva miliarde de euro în vederea reducerii datoriei ţării la 120% din PIB până în 2020, aşa cum doreau Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi anumite ţări din zona euro, ca Germania şi Luxemburg.
Planul de ajutorare a Greciei asupra căruia partenerii Atenei din zona euro au ajuns la un acord în noaptea de luni spre marţi va permite aducerea nivelului de îndatorare a ţării "la 120,5%" din PIB până în 2020, potrivit unei surse guvernamentale europene.

Niciun comentariu: