joi, 16 februarie 2012

CORINA CRETU IN DEZBATERE CU BILL GATES:"EXODUL SPECIALISTILOR DIN TARILE SLAB DEZVOLTATE ACCENTUEAZA SARACIA!

Corina Crețu, în dezbatere cu Bill Gates: “Exodul de specialiști din țările slab dezvoltate accentueaza sărăcia”

Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, si-a exprimat, marți, in cadrul dezbaterii cu Bill Gates de la Bruxelles, îngrijorarea fata de efectele exodului de specialiști din statele in curs de dezvoltare către statele dezvoltate ale lumii. Corina Crețu a coprezidat reuniunea extraordinara dedicata schimbului de opinii cu Bill Gates, fondatorul Microsoft si principalul donator privat pentru actiuni umanitare si ajutor consacrat dezvoltării in lume.
Europarlamentarul roman a pledat, in intervenția sa, pentru o mai strânsa cooperare intre donatorii privați si guvernele naționale. "Un fenomen care a luat o amploare îngrijorătoare este exodul de creiere din statele in curs de dezvoltare spre statele dezvoltate ale lumii. In contextul social, politic si economic de astăzi, dominat de criza, este fundamentala întărirea cooperării intre donatorii privați si guvernele naționale", a declarat reprezentantul PSD. Vicepreședintele Comisiei pentru Dezvoltare a subliniat, de asemenea, gravitatea lipsei experților in spitalele si școlile care se construiesc in statele mai puțin dezvoltate, se arată în comunicatul eurodeputatului PSD.
Corina Cretu - care a initiat anul trecut seria de dezbateri in Parlamentul European cu Bill Gates - l-a felicitat pe acesta pentru angajamentul filantropic in slujba dezvoltării globale si pentru Programul național Biblionet, prin care sunt dotate, in Romania, bibliotecile din mediul rural cu echipament informatic. Europarlamentarul social-democrat si-a exprimat speranța ca acest exemplu va fi stimulativ, inclusiv pentru majorarea bugetului european consacrat dezvoltării.
Fondatorul Microsoft a evidențiat, in cadrul dialogului, efectul pozitiv al banilor trimiși de lucrătorii din străinătate in tarile de origine asupra economiilor statelor in curs de dezvoltare. De asemenea, Bill Gates a precizat ca este necesara o mai buna corelare a formarii profesionale a lucrătorilor din statele sărace cu nevoile pieței interne a locurilor de munca.
In cadrul dezbaterii, cel mai mare donator privat din lume a subliniat capacitatea ajutorului umanitar si pentru dezvoltare de a juca un rol esential in rezolvarea problemei sărăciei in lume. Bill Gates a subliniat si capacitatea statelor in curs de dezvoltare de a deveni, din state beneficiare, donatori, asa cum s-a intamplat in cazul Indiei. Fondatorul Microsoft a subliniat, de asemenea, importanta vaccinarii in lupta pentru prevenirea si combaterea bolilor, accentuand ca accesul egal al cetatenilor lumii la servicii publice fundamentale, precum sanatatea si educatia, reprezinta o prioritate pentru Fundatia Bill&Melinda Gates.

Niciun comentariu: