miercuri, 8 februarie 2012

CE A" REUSIT"TRAIAN BASESCU PRIN NUMIREA LUI RAZVAN UNGUREANU:UN TERMEN DE A OBTINE IMPUNITATE IN STRAINATATE!

Ce a reușit Traian Băsescu prin numirea lui Răzvan Ungureanu ca premier

Traian Băsescu i-a eliminat din cursa prezidențială pe principalii contracandidați ai lui Crin Antonescu, odată cu numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu  la Palatul Victoria. Mișcarea surprinzătoare de ieri, anticipată, totuși, de presa portocalie (Adevărul a dat numele, EvZ a avansat ipoteza unui premier ”Diplomat”) are avantaje pentru Putere, dar și dezavantaje evidente.
Ce câștigă Traian Băsescu:
  1. Timp. Noul premier desemnat va beneficia de un bonus de încredere din partea populației, care va încetini scăderea PDL în sondaje. Odată trecut prin Parlament, guvernul mai poate rezista două-trei luni, astfel încât să blocheze organizarea anticipatelor. Profită nu doar Traian Băsescu, care încearcă să își salveze postul, prin împingerea referendumului de suspendare în primăvara anului 2013, dar și membrii Coaliției. UDMR dorește să profite până la capăt de beneficiile guvernării, iar PDL și UNPR speră într-o minune, până în noiembrie.
  2. Încrederea pedeliștilor. Activul de partid este tot mai greu de stăpânit, pe măsură ce pedeliștii înțeleg că la vârful partidului se fac afaceri uriașe, iar ei vor fi sacrificați în perspectiva alegerilor. Mișcarea lui Traian Băsescu le dă  impresia că ”șeful” are lucrurile sub control și mai ales că deține încă fidelitatea serviciilor secrete, fără de care nu pot spera la salvarea electorală.
  3. Pretextul unei creșteri în sondaje. Măsurile populiste sugerate guvernului atât de liderii PDL, cât și de Traian Băsescu vor fi în centrul unei campanii de imagine, susținute de lansarea unor sondaje de opinie falsificate, care să pretindă că PDL urcă din nou în încrederea populației.
Ce pierde Puterea:
  1. Imaginea externă și internă. Numirea unui șef de serviciu secret, într-un moment de criză, după ce Opoziția tocmai denunțase tentativele de limitare a democrației și de fraudă electorală, nu va consolida încrederea partenerilor europeni în regimul Băsescu, tot mai izolat în afară.
  2. Stabilitatea Executivului. Premierul va fi vulnerabil din cauză că este asociat cu ”spionajul” și este numit de un președinte impopular, puternic contestat. Pe acest fond de suspiciune, slabele măsuri de restabilire a nivelului de trai nu vor avea ecou, iar o eventuală înrăutățire a condițiilor socio-economice va fi imposibil de gestionat. Ungureanu este lipsit de sprijin în partidele coaliției și va fi atacat chiar de liderii acestora, dacă lucrurile nu evoluează pozitiv. Scenariile care deja circulă pe internet, privind interesele din jurul acestei numiri (cumpărarea de avioane, privatizările din energie și industrie) și influențele străine asociate lui Ungureanu rezonează cu antipatia populară de care se ”bucură” regimul pe care acesta îl reprezintă.
Ce câștigă și ce pierde Opoziția:
  1. Un adversar mai dificil decât Boc, din unele puncte de vedere, dar și mai ușor de atacat, din altele. Boc era considerat ”onest”, Ungureanu este atacat deja pe tema averii și a intereselor din jurul viitoarelor privatizări.
  2. Antonescu scapă de contracandidații pe care îi pregătea Puterea. George Cristian Maior, de la SRI, era vehiculat de oficiosul  EvZ ca posibil candidat la președinție, în vreme ce alte ziare portocalii îl dădeau drept candidat chiar pe Ungureanu. Uzura de imagine, ca premier într-o perioadă dificilă, va reduce șansele lui Ungureanu. Maior va fi asociat cu eșecul înregistrat de șeful SIE, într-o funcție administrativă, fiind imposibil să ai un premier de la SIE și un președinte de la SRI. Acuzațiile privind statul condus de serviciile secrete nu ar putea fi combătute, într-o astfel de perspectivă.
Practic, prin numirea lui Ungureanu, Băsescu se asigură de fidelitatea serviciilor secrete, împiedicând șefii acestor instituții să mai spere la funcția pe care o deține domnia sa.

Niciun comentariu: