vineri, 29 iulie 2011

ZIUA IMNULUI NATIONAL ,CELEBRATA LA CLUJ -NAPOCA!

Ziua Imnului Naţional, celebrată la Cluj-Napoca

Ziua Imnului Naţional, celebrată la Cluj-Napocae
Astăzi, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca au avut loc manifestările oficiale dedicate Zilei Imnului Naţional a României, intonat pentru prima dată în 29 iulie 1948. La eveniment au participat aproximativ 100 de persoane.

Manifestarea a început printr-o slujbă de pomenire a celor care s-au sacrificat pentru integritatea naţională a României, slujbă oficiată de ÎPS Mitropolit Andrei Andreicuţ.
Au urmat alocuţiunile comandantului Diviziei 4 Infanterie Gemina, generalul de brigadă Dumitru Scarlat şi a subprefectului Vasile Cozma cu privire la simbolistica Zilei Imnului Naţional pentru români.
“Străjuiţi de însemnele Sfintei Cruci, de statuia poetului nostrum naţional şi de însemnele instituţiei militare, aducem astăzi respectul cuvenit Zilei Imnului Naţional. Pentru această zi de suflet, zeci de generaţii de români au urcat scările veacurilor, cu inimile. Pentru această zi, milioane de români sătui de umilinţele istoriei, s-au dus la cer însângeraţi. Ziua Imnului Naţional este un argument suficient pentru a fi respectaţi în lume […] O parte din poporul nostru, plecat demult în istoria noastră naţională, s-a transformat în cruce, statuie sau bibliotecă, fără să aibe parte de un cântec, de un imn al său […] Adeseori în istorie, cântecul nostrum, care ne-a devenit imn naţional, a fost cântat spontan în temniţe, în tranşee, în clipe de revoltă, pe străzi, în timpul Revoluţiei din decembrie ’89. Cântecul care ne-a însoţit istoria a devenit o parte a sufletului nostru”, a menţional generalul Scarlat.
Muzica Garnizoanei Cluj-Napoca şi a Ansamblului Cununa Transilvană, a încununat această zi de sărbătoare.
Spre finalul manifestării, cei prezenţi în faţa clădirii Operei Naţionale, au intonat imnul “Deşteaptă-te române”.
Traficul din faţa clădirii Operei nu a fost oprit cu acest prilej, iar o sirenă a Poliţiei a deranjat discursul generalului. De asemenea, participanţii la eveniment au fost “distraşi” de un convoi care transporta deţinuţi de la Gherla.
La eveniment au participat primarul Sorin Apostu, şeful IPJ Cluj, chestorul Ioan Păcurar, şeful Poliţiei Cluj-Napoca, Marcel Bonţidean, senatorul Mihail Hărdău, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don şi liderul PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj.

Niciun comentariu: