marți, 5 iulie 2011

TRAIAN BASESCU SUPARAT CA BARACK OBAMA SI USA SUNT NEMULTUMITE DE PROSTIILE PE CARE LE FACE LE-A TRAS A TREIA TEAPA,DE 4 IULIE!

De 4 iulie, Băsescu le-a dat americanilor a treia ţeapă


De trei ani buni, diplomaţia română încearcă fără succes s-o înduplece pe cea americană să stabilească o întâlnire bilaterală între preşedintele Obama şi preşedintele Băsescu. Fiecare refuz diplomatic al americanilor este urmat şi de un „semnal” - tot diplomatic - al „Jucătorului”, prin care lasă de înţeles că îl nemulţumeşte acest lucru. Care este semnalul? Preşedintele Băsescu refuză să mai sărbătorească Ziua naţională a SUA. Nici anul acesta Traian Băsescu nu a onorat invitaţia ambasadorului american la celebrarea zilei de 4 iulie. Gestul preşedintelui român a fost copiat şi de Teodor Baconschi, care a lipsit şi el ieri de la petrecerea dată de americani de ziua lor .
Nici preşedintele Traian Băsescu şi nici ministrul de externe, Teodor Baconshi, nu s-au dus ieri la petrecerea pe care ambasadorul american la Bucureşti a organizat-o pe 4 iulie, aşa cum face în fiecare an. Pentru Traian Băsescu este al treilea an consecutiv când refuză invitaţia americanilor. Şi în acest an, preşedinţia română a oferit o explicaţie diplomatică neparticipării. Cei de la Biroul de Presă al preşedinţiei ne-au declarat că Traian Băsescu nu participă la recepţia dată de ambasadorul Mark Gitenstein întrucât are o agendă încărcată. Întrebaţi care sunt evenimentele care au umplut agenda şefului statului, oficialii de la Cotroceni ne-au spus că nu ni le pot comunica, întrucât nu sunt publice.
Cum traduce Băsescu refuzurile
Recent, preşedintele ne-a oferit la postul B1 TV o „traducere” a refuzurilor sale diplomatice pe motiv că „nu are timp”. Invitat de curând de Ambasada Ungariei la un eveniment, Traian Băsescu a refuzat invitaţia, motivând - la fel ca şi în cazul neparticipării la Ziua naţională a SUA -  că are o agendă încărcată. La postul B1 TV, Băsescu a recunoscut că aceasta este o modalitate de a transmite un semnal de nemulţumire. „Am refuzat să particip la întâlnirea organizată de ambasadorul Ungariei cu ambasadorii UE premergător Consiliului. Trebuia să fie o astfel de întâlnire. Ambasadorul Ungariei, având preşedinţia UE, a dorit să aibă obişnuita întâlnire cu preşedintele României. Ca ţară deţinătoare a preşedinţiei UE organizează această întâlnire cu toţi ambasadorii UE la care mă duceam. Sigur că n-am avut timp să particip. Nu am avut timp a fost răspunsul diplomatic, dar n-am vrut, ca un semn că....”, explica Traian Băsescu.
De ce nu se duce?
Traian Băsescu a refuzat invitaţiile şi în anii anteriori - 2009 şi 2010. În presă s-a speculat că absenţa lui în anul 2009 s-a produs din cauză că, la acea vreme, SUA nu aveau un ambasador în România. Cum Mark Gitenstein, actualul ambasador, i-a prezentat scrisorile de acreditare lui Băsescu în septembirie 2009, această speculaţie nu se susţine. Motivul refuzului preşedintelui Traian Băsescu de a se duce la petrecerea de la ambasadă este, deci, altul.
Un posibil răspuns
Traian Băsescu şi Barack Obama nu au avut nici o întâlnire bilaterală din 2008, de când Obama a devenit şeful statului american. În tot acest timp, diplomaţia română încearcă o întrevedere între cei doi şefi de stat. Fără succes însă, după cum însuşi ministrul de externe Teodor Baconshi recunoaşte. „Ne dorim această întâlnire (Obama –Băsescu, n.r.), ni se pare extrem de importantă şi din partea americană ştiu că se fac eforturi şi la Departamentul de Stat şi la ambasada americană de aici pentru ca o astfel de întâlnire să aibă loc”, a declarat recent Baconschi, la TVR.
Baconshi, nici el nu mai taie tortul
Anul trecut, ministrul de externe, Teodor Baconschi, era chiar cel care tăia tortul de la petrecerea organizată de Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti. Anul acesta însă, el a refuzat invitaţia, la fel ca şi Traian Băsescu. Ieri, pe 4 iulie, şeful diplomaţiei române s-a aflat în Austria la Conferinţa privind Strategia UE pentru spaţiul dunărean. Cei de la Biroul de Presă al Ministerului de Externe ne-au declarat că agenda ministrului a fost, astfel, încărcată.

Pe când o întâlnire cu Obama? Ambasadorul nu ştie
Ambasadorul american admite că nu ştie când ar putea avea loc o întâlnire între Băsescu şi Obama. Treaba mea este să fac ca acest lucru să se întâmple. Sunt amândoi oameni ocupaţi, au agende încărcate şi când va fi momentul potrivit, va avea loc întâlnirea”, a declarat ieri ambasadorul Mark Gitenstein. Întrebat când va fi momentul potrivit pentru întâlnirea între cei doi preşedinţi, ambasadorul a răspuns: Este o întrebare de 64 de mii de dolari (al cărei răspuns ar trebui să-l ghicească, n.r.). Nu ştiu răspunsul la această întrebare. Este singura întrebare la care nu ştiu răspunsul”, a recunoscut Gitenstein. 

Niciun comentariu: