duminică, 3 iulie 2011

GRECIA VREA UN NOU IMPRUMUT DE LA ZONA EURO ,IN TOAMNA!

Grecia vrea un nou împrumut de la zona euro, cel mai probabil în toamnă

Noul plan european de ajutor pentru Grecia ar putea fi finalizat "înainte de eliberarea următoarei tranşe în toamnă", a anunţat sâmbătă ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble.

Miniştrii finanţelor zonei euro au dat unda lor verde cu câteva minute înaintea acordării Atenei "până la 15 iulie" unui împrumut de 8,7 miliarde de euro. Dar pentru a fi asigurată până la sfârşitul anului 2014, Grecia a cerut un al doilea plan de salvare similar primului, de 110 miliarde de euro, aminteşte AFP.

"Lucrul la un nou program de ajutor necesar Greciei continuă intens", scrie ministrul în comunicatul său, asigurând că finalizarea acestui program ar putea "interveni înainte de plata următoarei tranşe în toamnă".

Fondul Monetar Internaţional trebuie de asemenea să deblocheze 3,3 miliarde de euro suplimentari, probabil la o reuniune a consiliului său de administraţie la 8 iulie.
Acest numerar dă o gură de oxigen Atenei, dar în aşteptarea noului plan european, Schauble cere ca Grecia să îşi facă şi ea treaba.

"După plată celei de-a cincea tranşe din partea ţărilor zonei euro şi FMI, trebuie continuată cu hotărâre următoarea etapă: măsurile decise de Atena trebuie să fie rapid puse în aplicare. Privatizarea ar trebui de exemplu să înceapă imediat", le cere el grecilor.

"Implicarea sectorului privat, ce va oferi o participare voluntară şi substanţială programului final pentru Grecia, face de asemenea parte" din discuţiile în curs, reaminteşte ministrul german.

Atena nu ar fi făcut faţă rambursării enormei sale datorii, ce se ridică la aproximativ 350 de miliarde de euro, şi ar fi riscat înainte de luarea deciziei de sâmbătă să ajungă în incapacitate de plată.
Sursa: Agerpres

Niciun comentariu: