sâmbătă, 23 iulie 2011

TENSIUNI INTRE TURCIA SI ISRAEL!

Tensiuni intre Turcia si Israel. Premierul turc impune un ultimatum statului evreu


În ultimele săptămâni, primul ministrul turc părea să ezite cu privire la intenţia sa de a vizita Fâşia Gaza, în cazul refuzului Israelului de a cere scuze Turciei pentru cetățenii săi care au murit în asaltul asupra vasului Mavi Marmara, nava amiral a primei flotile pentru Gaza, scrie Anima News. La ora actuală însă, el pare decis să efectueze această vizită.
Diplomaţi turci i-au informat pe omologii lor israelieni cu privire la decizia lui Erdogan de a călători în Gaza pe 27 iulie, în cazul în care Ierusalimul nu cere scuze guvernului de la Ankara pentru moartea, în mai 2010, a celor nouă activişti turci aflați la bordul Mavi Marmara.
Prin această decizie, premierul turc încearcă să prezinte noua politică internaţională pe care doreşte să o pună în practică, considerându-se afectat de UE cu privire la problema Ciprului şi asupra conflictului libian.
Acest anunţul, care consolidează poziția lui Erdogan în opinia publică turcă dar și cadrul multor guverne arabe, amplifică la cel mai înalt grad criza dintre Israel și Turcia, state care încearcă în ultima perioadă să găsească un compromis acceptabil înainte de prezentarea raportului ONU cu privire la evenimentele de anul trecut.
Incidentul din 31 mai 2010, din largul Marii Mediterane, dintre flotila „activistilor pentru pace” Mavi Marmara, care încerca să spargă blocajul naval asupra Gazei în vederea distribuirii de ajutoare umanitare populaţiei, şi unitatea comando-ului maritim israelian, s-a soldat cu 9 turci morţi şi peste 50 de răniţi, de ambele părţi

Niciun comentariu: