marți, 26 iulie 2011

BASESCU,INTIM CU "JEFF ARGENTINIANU' DE LA FMI!

Băsescu, intim cu FMI

Şeful statului i-a explicat lui "Jeff" cum va continua reforma în sănătate.
Foto: Octav Ganea / MediafaxFoto: Octav Ganea / MediafaxVeşti bune de la Palatul Controceni, unde preşedintele Băsescu se bate pe burtă cu Jeffrey Franks (foto), repre­zen­tantul FMI în România. După ce Fran­ks a trecut pe la Palatul Contro­ceni cu o gaură în pantof, Băsescu s-a simţit mai aproape de el şi a început să i se adreseze pe numele mic, alintându-l chiar cu diminutivul Jeff.

La rândul său, Franks a afirmat la începutul întrevederii cu şeful sta­tu­lui că, deşi se află la mijloc de misiu­ne în ţara noastră, are veşti bune de anunţat. Deficitul bugetului în primul semestru a fost de 11,3 miliarde de lei, echivalentul a 2,07% din PIB, sub ţinta de 12,6 miliarde de lei asumată de Guvern în faţa FMI. "În zona structurală exis­tă domenii unde trebuie să conti­nuăm eforturile. Vedem ceva miş­ca­re în zonele-cheie şi cred că ne vom în­­toarce cu un raport bun la Washin­g­­ton, dar desigur că trebuie să luc­răm împreună la rectificarea buge­ta­ră din 2011, la bugetul din 2012 şi la zona structurală în ge­neral", a spus Franks.

"Jeff, sunt de acord în totalitate că trebuie să ne adaptăm deficitul la sistemul ESA pentru a nu mai avea discrepanţe în raport cu UE (...) Aici trebuie să discutăm, poate să fixăm 2,8%-2,9%, undeva pe aici, să negociem. Va trebui să găsim o soluţie pentru a nu opri investiţiile, pentru că trebuie să avem în vedere ca cel mai puternic investitor să fie guvernul în următoarea perioadă, altfel nu putem face ca lucrurile să înainteze", a spus preşedintele Traian Băsescu. Principalul obiectiv este împingerea resur­selor guvernamentale în susţi­ne­rea creării de locuri de muncă. "Dacă vom continua să aplicăm măsuri de austeritate, spre exemplu plata arie­ratelor şi vom diminua resursele pentru investiţii, vom pierde tendinţa creşterii PIB-ului. Luăm în conside­rare arieratele din sistemul sanitar şi noi credem că, dacă lucrurile vor merge ca în primele şase luni, cu plusul din veniturile bugetare, vom avea ceva posibi­li­tăţi, în octombrie, noiembrie, decembrie, chiar dacă acum nu plătim întreaga notă a arie­ra­telor", a adăugat şeful statului. Amâ­narea plăţii arieratelor convine foarte mult Cabinetului Boc, care în urma achitării datoriilor s-ar vedea în situaţia creşterii deficitului bugetar, in­dicator anunţat cu surle şi trâmbiţe ca îndeplinit. În plus, investiţiile pot fi dirijate, aşa cum s-a întâmplat în ul­tima perioadă, către clientela politică. Băsescu a ridicat şi problema reformei sistemului sanitar. "Am închis câteva spitale, dar sistemul nu este reformat şi aici trebuie să punem costurile sub control într-un mod real", a mai spus Băsescu.

România a ieşit din recesiune şi va menţine ritmul reformelor, deoarece nu este încă momentul de a sărbători cu şampanie, provocarea Guvernului fiind să deruleze o politică prudentă şi să nu se întoarcă la populism, le-a spus Boc oficialilor FMI.

FMI merge azi la Ministerul Economiei
Delegaţia FMI va merge astăzi la Ministerul Economiei, unde vor avea loc negocieri la nivel de mi­nistru, după ce ieri s-au purtat discuţii la nivel de experţi. Ministerul Economiei a propus experţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) conversia unor datorii de 800 de milioane de euro în acţiuni care să revină statului la patru mine de huilă din Valea Jiului, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse apropiate negocierilor. Sursele au precizat că astfel cele patru mine vor fi degrevate de datorii, în vreme ce restul de trei exploatări vor fi închise şi vor beneficia de subvenţii până în 2018, conform directivelor europene. Cele patru subunităţi care ar putea fi curăţate de datorii sunt minele Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, în vreme ce Petrila, Paroşeni şi Uricani ar fi închise, iar 3.200 de ortaci vor părăsi sistemul. Electrica propune FMI fuziunea filia­lelor de furnizare şi distribuţie pe care le mai deţine şi listarea la bursă a unor pachete de câte 15%. "Dacă ar fi după FMI, ei ar privatiza tot, că erau propuse pentru privatizare şi furnizarea, şi distribuţia, dar noi am propus doar câte 15% pe bursă. Dacă ţinem la socoteală că 60% din vechea Electrica e deja privatizată, cu Enel, E.ON şi CEZ, credem că este de ajuns", ne-au precizat sursele. Hotă­rârea de guvern prevede fuziunea Electrica Furnizare Transilvania Nord, Electrica Furnizare Transilvania Sud şi Electrica Furnizare Muntenia Nord. Acţionariatul rămâne la fel, respectiv statul român prin Electrica – cu 78% şi Fondul Proprietatea – cu 22%. Noua entitate se numeşte Electrica Furnizare. Sursa nu a specificat momentul pentru vânzarea celor 15%.  (Daniel Ionaşcu)

Constantin: 2013, an de risc pentru România
Misiunea comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii USL. Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, la finalul întâlnirii, că discuţiile cu reprezentanţii celor trei instituţii internaţionale au vizat măsurile pe care Guvernul ar trebui să le ia în perioada următoare, dar şi riscurile la care este supusă economia naţională. "Guvernul trebuie să fie atent atât la riscurile externe, cât şi la cele externe. Riscurile externe se referă la situaţia din ţările aflate în dificultate, precum Grecia, iar ca riscuri interne, FMI ia în calcul alegerile locale din 2012. Dacă Guvernul va folosi ca surse de finanţare a campaniei electorale bani de la buget, asta va îngreuna creşterea economică. Am discutat şi despre Programul Operaţional Sectorial de Transport 2007-2013, coroborat cu faptul că anul 2013 va fi unul foarte încărcat, pentru că va fi vârful de rambursare a creditului FMI. Asta ar putea arunca iar economia în colaps, iar FMI nu era conştient de acest risc, ceea ce înseamnă că Guvernul nu a informat corect Fondul", a explicat Daniel Constantin.

Niciun comentariu: