duminică, 31 iulie 2011

PARLAMENTUL DE LA BELGRAD CERE GUVERNULUI SA ASIGURE PROTECTIA SARBILOR DIN KOSOVO!

Parlamentul de la Belgrad cere Guvernului să asigure protecţia sârbilor din Kosovo

Parlamentul sârb a adoptat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o declaraţie privind situaţia din Kosovo, solicitând comunităţii internaţionale să condamne violenţele şi cerând Guvernului să asigure protecţia sârbilor din Kosovo, relatează B92, în pagina electronică.
Documentul a fost adoptat cu 181 de voturi pentru, 20 împotrivă şi două abţineri, scrie Mediafax.
Declaraţia a fost elaborată de Guvern şi negociată pe parcursul zilei de sâmbătă şi se referă la incidentele din cursul săptămânii, declanşate de decizia autorităţilor de la Priştina de a prelua controlul asupra unor posturi de la graniţa cu Serbia.
La dezbateri au asistat atât premierul Mirko Cvetkovici şi membri ai Guvernului, cât şi preşedintele Boris Tadici şi mai mulţi ambasadori.
Tadici a afirmat, în încheierea dezbaterilor, că nu există nici o alternativă la pace, iar cel mai important obiectiv al Serbiei este menţinerea păcii, insistând asupra faptului că Belgradul nu intenţionează să înceapă un nou război. El a adăugat că Serbia nu poate rezolva problemele cu care se confruntă fără cooperarea cu reprezentanţii comunităţii internaţionale.
Texul declaraţiei condamnă violenţele şi cere soluţionarea paşnică a "crizei provocate de actul unilateral" al autorităţilor de la Priştina, exprimă sprijinul pentru continuarea dialogului şi cere comunităţii internaţionale să condamne "actul unilateral care pune în pericol succesul dialogului Belgrad - Priştina". De asemenea, "Parlamentul cere guvernului să depună toate eforturile, în orice condiţii, pentru a proteja vieţile şi proprietăţile, drepturile şi libertăţile cetăţenilor din Kosovo, în special ale sârbilor şi ale altor persoane ameninţate de violenţe".

Niciun comentariu: