luni, 29 august 2011

URAGANUL IRENE A INTRAT IN CANADA!

Uraganul Irene a plecat din Statele Unite si a intrat in Canada

Update: Uraganul Irene a parasit Statele Unite si a intrat in Canada, mult mai slabita. Insa americanii abia acum incep sa-i vada urmarile. Daca New York-ul a scapat destul de usor, orase intregi sunt sub apa. 
Ce s-a intamplat

Furtuna tropicală Irene a lăsat fără curent electric patru milioane de consumatori şi a provocat moartea a 20 persoane în opt state, relatează CNN.  Autorităţile americane avertizează că pericolul nu a trecut, deşi Uraganul Irene şi-a pierdut din putere şi a fost retrogradat la nivelul de furtună tropicală. S-ar putea produce inundaţii de proporţii în zilele următoare.
O persoană a murit si în New Jersey, respectiv o femeie a cărei maşină a fost luată de ape, a declarat duminică guvernatorul Chris Christie.
Potrivit echipelor de urgenţă, o altă persoană a murit în Connecticut, una în Maryland, una în Florida, două în New York, şase în North Carolina şi patru în Virginia. Alte patru persoane au murit în Pennsylvania, potrivit purtătoarei de cuvânt a Agenţiei pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din acest stat, Ruth Miller.











În plus, o femeie ar fi murit în Vermont, după ce a fost luată de ape la Wilmington, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de gestionare a situaţiilor de urgenţă din acest stat, Mark Bosma. Purtătorul de cuvânt al serviciilor de gestionare a serviciilor de urgenţă din Connecticut, Scott Devico, a declarat că un bărbat a fost declarat dispărut în apele unui râu din oraşul Bristol, în timp ce alte două persoane sunt considerate dispărute în East Haven deoarece autorităţile nu ştiu unde se află după ce casa lor a fost luată de ape.











Totodată, inundaţiile erau principala îngrijorare, duminică, pentru statele afectate de Irene, care a lovit coasta de est ca uragan şi apoi ca furtună tropicală timp de trei zile.












Secretarul pentru securitate internă, Janet Napolitano, a declarat că deşi Irene continuă să-şi facă simţită prezenţa pe teritoriul american, "ce era mai greu a trecut" şi a adăugat că măsurile de precauţie luate de autorităţi - care au încă proaspăt în minte răspunsul bâlbâit dat după uraganul Katrina din 2005 - au redus "dramatic" ameninţarea la adresa oamenilor de-a lungul coastei estice.
Chiar dacă Irene a scăzut în intensitate, autorităţile au avertizat că impactul este încă puternic. "Mulţi americani încă se confruntă cu pene de electricitate şi inundaţii, care ar putea să se înrăutăţească în ziele următoare, când râurile vor ieşi din matcă", a declarat preşedintele Barack Obama. "Eforturile de recuperare vor dura săptămâni sau mai mult", a adăugat el, citat de realitatea.net.
 











Pentru prima dată în istorie, reţeaua de metrou a fost oprită din cauza vremii, iar trenurile şi autobuzele s-ar putea să nu circule până luni după-amiază.

Toate cursele aeriene spre şi dinspre New York
au fost anulate, ceea ce a provocat haos în traficul intern şi internaţional, care ameninţă să dureze şi la începutul săptămânii viitoare.

Majoritatea magazinelor şi restaurantelor au rămas închise, iar străzile de obicei aglomerate ale oraşului sunt pustii.












Saci cu nisip au fost postaţi în jurul intrărilor de la multe clădiri de birouri din cartierul financiar, pentru că acum inundaţiile sunt principala grijă.

Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, a declarat că "ce a fost mai rău a trecut" la New York, unde furtuna Irene a provocat duminică inundaţii şi căderi de arbori, dar nu a făcut nicio victimă.
Transportul public, suspendat în timpul weekendului, nu a fost totuşi reluat şi nici o dată nu a fost anunţată în legătură cu reluarea lui.
"Va fi greu" luni dimineaţă pentru milioane de călători, a recunoscut primarul într-o conferinţă de presă, la câteva ore după trecerea furtunii tropicale Irene.
El a anunţat inundaţii limitate aproape în tot oraşul şi aproximativ 62.000 de locuinţe rămase fără energie electrică. Dar "până acum, nu avem niciun deces sau rănit", a subliniat el.
El a precizat că ordinul de evacuare pe care l-a dat vineri afectând 370.000 de newyorkezi ce locuiesc în zone inundabile, situaţie necunoscută până acum de New York, va fi ridicat duminică la 15.00 /19.00 GMT/.
Nicio dată nu a fost anunţată pentru reluarea transportului în comun, folosit zilnic la New York de circa 5 milioane de persoane.
Cele trei principale aeroporturi ale oraşului New York, închise înainte de sosirea uraganului Irene, se vor redeschide luni, a anunţat duminică Administraţia Aviaţiei Civile /FAA/ americane, scrie agerpres.ro.
Administaţia americană estimează costurile pagubelor provocate doar de rafalele de vânt la un miliard de dolari.
Furtuna care a lovit pentru prima dată ţărmul american în North Carolina, sâmbătă dimineaţa, ca uragan de categoria 1, acum nu mai este nici măcar furtună tropicală, a anunţat Centrul naţional pentru uragane, în buletinul de la ora locală 23.00 (06.00 ora României).

Niciun comentariu: