miercuri, 3 august 2011

CUM SI-A CASTIGAT MONA PIVNICERU LOCUL IN CSM!

Cum si-a castigat Mona Pivniceru locul in CSM.

In spatele ascensiunii Monei Pivniceru intr-unul dintre fotoliile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sta un intreg razboi politic, purtat fara manusi. In culisele luptei pentru putere s-au grupat oameni politici si magistrati iar amenintarile si presiunile asupra candidatilor au atins, la un moment dat, cote nepermise.
Victoria Barsan a pierdut “la mustata”
Istoria devenirii Monei Pivniceru din simplu judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) – Sectia Civila -  in membru CSM, a inceput in toamna anului trecut, cand vocala judecatoare s-a decis sa concureze impotriva bunei sale prietene Victoria Barsan. Relatia dintre Pivniceru si Barsan – presedintele Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul ICCJ – era una mai mult decat amicala pana la momentul deciziei Monei Pivniceru  - care ocupa si functia de presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania - de a candida la CSM. Colege si prietene foarte bune, cele doua judecatoare isi petreceau timpul liber impreuna, weekend-urile la mosia familiei Barsan de la Snagov, sotul Victoriei, Corneliu Barsan – judecator la CEDO – o ajuta pe Pivniceru la doctorat iar barfele si chicotelile referitoare la colegi le amuzau deopotriva. Aveau, teoretic, aceiasi dusmani si aceiasi prieteni.
Toate astea pana-n toamna anului 2010, cand Pivniceru a vrut sa candideze la un fotoliu in CSM. Cearta care a urmat intre cele doua judecatoare a determinat-o pe combativa presedinta a Asociatiei Magistratilor sa-si retraga candidatura. Avea mult de pierdut in acel moment, mai ales doctoratul pe care dorea sa-l termine cu ajutorul sotului prietenei ei.
In acest fel, in cursa pentru CSM au intrat judecatorii Mircea Aron, Lidia Barbulescu si Gabriela Victoria Barsan (foto). Barsan a pierdut! Au intrat in CSM Aron si Barbulescu.
In acest moment insa, politicul si-a varat coada noduroasa! Procedura era ca Senatul va da o hotarare prin care valideaza lista celor alesi in CSM, adica inclusiv pe cei doi de la ICCJ. Senatul a dat hotararea, insa ea fost contestata de PDL la Curtea Constitutionala, pe motiv ca Lidia Barbulescu nu are ce cauta in CSM, pentru ca a mai avut un mandat si legea nu ii permite sa il repete. In aceeasi situatie se aflau si judecatorul Dan Lupascu, presedinte al CAB si prim-procurorul de la Parchetul Judecatoriei Sector 1, Dan Chiujdea. Curtea Constitutionala a admis contestatia, celor trei le-au fost invalidate rezultatele alegerilor iar cursa pentru CSM a capatat un nou start pentru institutiile ICCJ, Curtea de Apel Bucuresti si Parchetul Judecatoriei Sectorului1.
Cand a inceput cea de-a doua campanie, in luna martie a acestui an, Mona Pivniceru nu a mai renuntat la candidatura. Reactia Victoriei Barsan a fost dura: daca Pivniceru isi face campanie, pierde sprijinul pentru doctorat. In acest fel, cel mai combativ magistrat de la Inalta Curte a tacut malc pe toata durata campaniei pentru alegerile in CSM. Nu a mai vorbit nici macar din pozitia de presedinte al Asociatiei Magistratilor. Certurile cu Predoiu si Basescu – renumite pana atunci prin discursurile pline de patos ale judecatoarei -  au fost amanate de Pivniceru pe toata durata campaniei.
In primul tur de vot de la ICCJ, Barsan a invins-o pe Mona, insa nu a obtinut majoritatea de voturi. S-a votat a doua oara, si Barsan a pierdut in fata Monei Pivniceru la 2 voturi. Victoria Barsan a pierdut!
In acest fel a ocupat Mona Pivniceru un loc in CSM, sacrificand o “prietena” si weekend-uri placute in balansoarul din Snagov, dar si-a pastrat doctoratul.
Pe de alta parte, cariera Victoriei Barsan se va termina curand fara incununarea de a face parte din CSM. Mandatul ei de sef de sectie i se termina in octombrie, asa ca va trebui sa ramana simplu judecator la ICCJ. Potrivit datelor pe care le detinem, Victoria Gabriela Barsan si-a depus cererea de pensionare cu incepere de la 1 ianuarie 2012.

Niciun comentariu: