joi, 11 august 2011

PATRU EXTREMISTI UNGURI AI JOBBICK AU FOST RETINUTI LA CLUJ!

Patru extremişti unguri au fost reţinuţi de poliţiştii de la secţia 6. Au încercat să pună plăcuţe cu numele oraşului în maghiară Kolozsvar.

Update: Patru extremişti unguri au fost reţinuţi de poliţiştii de la secţia 6. Au încercat să pună plăcuţe cu numele oraşului în maghiară Kolozsvar

În dimineaţa aceasta, pe la ora 4.00, patru tineri extremişti unguri au fost reţinuţi de agenţii Secţiei 6 Poliţie, pentru că încercau să amplaseze pe Calea Turzii, la intrarea în municipiul Cluj-Napoca dinspre Turda, plăcuţe cu numele unguresc al oraşului Kolozsvar.
Cei patru radicali maghiari au fost duşi la secţia de poliţie din cartierul Zorilor şi amprentaţi. Ei sunt interogaţi în prezent. Vor fi amendaţi şi riscă să li se deschidă dosar penal pentru instigare la discriminare şi ură interetnică. Purtătorul de cuvânt al poliţiei clujene, Alma Brehariu-Bruja a declarat presei că “Astăzi, in jurul orei 3:30, patru persoane cu domiciliul in Ungaria au fost depistate de agenţii de poliţie de la Sectia 6 pe Calea Turzii, la intrarea in municipiul Cluj-Napoca, unde au montat o plăcuţă cu Kolozsvar sub placuţa în limba română. Aceştia au fost conduşi la sediul poliţiei şi li s-au întocmit acte premergatoare pentru infracţiunile de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Conform articolului 321, aceştia riscă închisoare de la 1 la 5 ani.”
Update: În urma investigaţiilor NapocaNews, cei patru radicali unguri sunt cetăţeni români, originari din Cluj-Napoca, cu domiciliul de rezidenţă în Ungaria. Miklos Arpad (foto Ziua de Cluj) este unul dintre cetăţenii maghiari reţinuţi în această noapte de poliţie. Acesta a vorbit în maghiară cu presa, pentru că, spune el, ciudat nu ştie limba română şi nici o altă limbă de circulaţie internaţională.
Update: Cei patru cetăţeni maghiari sunt în prezent cercetaţi de poliţişti. „Persoanele sunt cercetate de organele abilitate. La sediul Poliţiei a sosit şi un translator autorizat, astfel încât pot începe audierile”, a afirmat comisarul-şef Radu Pop de la Secţia 6 de Poliţie a municipiului. Pe maşina cetăţenilor maghiari este lipit un abţibild cu harta Ungariei Mari, în care e prinsă şi Transilvania.
Reprezentanţii Consulatului General al Republicii Ungare susţin că nu cunosc prea multe detalii legate de cazul celor şase cetăţeni maghiari, dar că vor lua măsuri pe care legea le impune. „Nu ştiu mai multe decât ştie presa. Şi noi am aflat acum despre această problemă. Suntem în faza de cercetare“, a spus consulul Szilagyi Matyas.
Update: La audieri, persoanele reținute au declarat că au vrut să facă o glumă și au vrut să își facă o poză cu numele Clujului scris în maghiară, conform www.evz.ro. “Au declarat că au fost în concediu la Tușnad și pe drumul de întoarcere s-au găndit să facă o glumă și să își facă poze cu plăcuța orașelor Cluj și Turda, scrise în limba maghiară, montate chiar la fața locului. Au mai declarat că nu au prins plăcuța foarte solid și că au vrut să o ia jos la plecare”, susțin surse din rândul anchetatorilor.





Niciun comentariu: