sâmbătă, 20 august 2011

CINE ERA OMUL CARE-L SCOTEA DIN MINTI PE HITLER: HANS LITEN!

Cine era omul care-l scotea din minţi pe Hitler

Cine era omul care-l scotea din minţi pe Hitler
Hans Litten, un avocat evreu specializat în apărarea muncitorilor şi membrilor Partidului Comunist German, fără a fi el însuşi stalinist, este omul al cărui nume îl făcea pe Fuhrer să tremure de nervi. Totuşi, istoria a consemnat destul de puţine date despre el.
Hans Litten, avocatul evreu care-l scoatea din minţi pe Hitler / FOTO: bbc.co.uk. În sala de judecată din tribunalul de la Berlin, Adolf Hitler avea faţa roşie de furie. Viitorul dictator nu era obişnuit cu acest gen de priviri iscoditoare. Iată-l însă interogat de un tânăr care reprezintă tot ce dispreţuieşte el mai mult – un radical cu principii, cu o inteligenţă ascuţită, avocatul Hans Litten.
Liderul nazist stătea ca pe ace în boxa martorilor. Când Litten l-a întrebat de ce partidul lui a publicat un document în care instiga la răsturnarea puterii, Hitler şi-a ieşit din fire şi a ţipat:
“Declaraţia asta nu poate fi dovedită !”
Argumentaţia ulterioară a lui Litten în care demonta practic argumentele lui Hitler cum că mişcarea nazistă ar fi una democratică şi paşnică aveau să-l coste pe avocat ani de persecuţie brutală.
Scena se petrece în 1931 înainte ca Adolf Hitler să devină Fuhrer, scrie BBC, post care a şi realizat un documentar despre viaţa puţin cunoscută a avocatului evreu, Hans Litten.
Curând însă, naziştii aveau să preia controlul. În 1933, când au fost suspendate libertăţile civile a început coşmarul pentru Litten care a refuzat să părăsească Germania în pofida sfaturilor prietenilor săi.
Următorii cinci ani i-a petrecut în lagăre de concentrare, printre care Sonnenburg, Dachau şi Buchenwald. A fost supus la tratamente absolut brutale de către gardieni care cunoşteau foarte bine antipatia lui Hitler pentru Linnen. Pentru că n-a mai putut îndura, în 1938, Linnen s-a spânzurat. Avea 34 de ani.

Niciun comentariu: