duminică, 27 noiembrie 2011

WELTAM SONNTAG(WAMS):MERKEL SI SARKOZY ,PACT DE STABILITATE DOAR PENTRU ANUMITE TARI DIN ZONA EURO!

Merkel şi Sarkozy, pact de stabilitate doar pentru anumite ţări din zona euro

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au în vedere punerea în aplicare a unui nou pact de stabilitate, care ar fi limitat la câteva ţări din zona euro, potrivit informaţiilor publicaţiei Welt am Sonntag (WamS) ce urmează să apară în ediţia de duminică, citate sâmbătă de AFP, informează Agerpres.
Nicolas Sakozy şi Angela Merkel
Nicolas Sakozy şi Angela Merkel
Sursa: bzi.ro
Potrivit ziarului menţionat, care se bazează pe surse guvernamentale, cei doi lideri doresc să pună în aplicare rapid un nou pact exclusiv între Franţa, Germania şi unele ţări, după modelul Acordului Schengen privind libera circulaţie a persoanelor, care include în prezent 10 din cele 27 de ţări membre ale UE.

Parisul şi Berlinul vor face propuneri în acest sens în cursul săptămânii, înainte de summitul UE din 9 decembrie şi doresc ca Roma să se asocieze, potrivit surselor.

Pactul de stabilitate actual obligă cele 17 ţări din zona euro să-şi limiteze deficitele bugetare la 3% din PIB şi îndatorarea la 60% din PIB.

O purtătoare de cuvânt a guvernului german a confirmat sâmbătă pentru AFP existenţa unor discuţii în acest sens în special cu Franţa, pentru o întărire a Uniunii economice şi monetare cu privire la o modificare limitată a tratatelor existente.

Germania şi Franţa doresc totuşi ''să contribuie (...) cu puncte de vedere comune în mod adecvat", s-a subliniat.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a fost oficial însărcinat să facă acest tip de propuneri, s-a amintit.

France Presse aminteşte că Berlinul, Parisul şi Roma au ajuns joi, la Strasbourg, la un compromis privind cel puţin întărirea disciplinei bugetare din zona euro, dar Nicolas Sarkozy nu a reuşit să plieze Germania privind un punct important în opinia sa, rolul BCE în faţa crizei.

Primele trei economii din zona euro s-au declarat hotărâte ''să facă totul pentru a sprijini şi a garanta perenitatea" monedei unice europene, potrivit lui Sarkozy.

Niciun comentariu: