joi, 17 noiembrie 2011

BBC ACUZA CRIZA DE DEMOCRATIE DIN U.E!

Europa si criza de democratie este intitulat editorialul publicat miercuri de BBC, serviciul public de radiodifuziune al Marii Britanii, sub semnatura lui Gavin Hewitt, Europe editor. Nu e un secret pentru nimeni ca Marea Britanie este o eurosceptica, asa ca acuzele la adresa a ceea ce se intampla acum in zona euro, nu pot lua pe nimeni prin surprindere. Dupa ce aduce laude Uniunii, care a stat alaturi de cetatenii tarilor din Europa de Est atunci cand au ales democratia si libertatea, acum, in anumite parti ale Europei, democratia este aruncata la gunoi asemeni unei haine invechite.
Merkel si Sarkozy Merkel si Sarkozy
Sursa imagine: intumedia.com
Tehnocratii - crescuti in sanul birocratiei europene - au preluat controlul in Atena si Roma, se arata in editorial. Care tehnocrati, daca e sa dam crezare sondajelor de opinie, sunt preferati, in defavoarea politicienilor din aceste tari.
In interiorul crizei europene sunt putine voci care vorbesc in numele democratiei. Multi oficiali vad alegerile si democratia stand in calea rezolvarii crizei. Poate cea mai clara definitie a democratiei este cea din Declaratia de Independenta a SUA, datata 1776: Guvernele sunt instituite printre oameni, puterile lor derivand doar din consimţământul celor guvernaţi.
In Europa, consimtamantul celor guvernati este in pericol de a disparea. Cand George Papandreou a sugerat initierea unui referendum in Grecia, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy l-a numit, intr-o conversatie cu presedintele Obama, drept un nebun, care sufera de o depresie.
Se spune adesea ca UE a fost construita in ciuda poporului, nu cu ajutorul lui. Iar cei care iau apararea poporului sunt numiti "populisti".
Pe masura ce criza economica s-a adancit, echipa de management a crizei, pompierii, s-a imputinat. Cercul interior, asa-numitul Grup Frankfurt, este constituit din presedintele Comisiei, presedintele Consiliului European, seful FMI, seful Bancii Centrale Europene, comisarul pe Afaceri Monetare, seful Eurogrupului si, bineinteles, liderii Frantei si Germaniei. Iar ceea ce ei decid nu e putin lucru. Tehnocratii rezoneaza la ei. Sunt oficiali UE in interiorul ministerelor de la Atena, iar inspectori FMI se vor uita in bilanturile contabile ale Italiei din 3 in 3 luni.
Iar intelegerile facute in urma atator intalniri de urgenta ridica intrebari privitoare la consimtamantul celor guvernati. Controlul guvernelor nationale asupra taxelor si cheltuielilor este rescris. Oficiali de la Bruxelles, care nu au fost alesi, vor vedea primii bugetele nationale.
Cancelarul german isi pregateste acum electoratul pentru marile schimbari ce vor veni. O posibila uniune politica a Europei, iar intrebarea daca cetatenii europei vor fi consultati este una deschisa.
Parlamentul European isi asuma mai multa putere. Dar, pentru a fi eficienti, parlamentarii au nevoie de o opozitie care sa tina contul Guvernului.
Acestea fiind zise, chestiunea democratiei din tarile UE nu poate fi lasata la nesfarsit intre paranteze.
Sursa BBC

Niciun comentariu: