joi, 17 noiembrie 2011

TIME LIVES:DATORIA PUBLICA A USA A DEPASIT MIERCURI SEARA PRAGUL DE 15 MII DE MILIARDE DE DOLARI!

Datoria publica a Statelor Unite a depasit miercuri seara pragul de 15 mii de miliarde de dolari. Vestea a starnit oroare in randul republicanilor, care s-au grabit sa comenteze situatia, remarcand intre altele ca valoarea datoriei a ajuns sa echivaleze cu dimensiunea economiei americane si cu 48.000 de dolari pe cap de locuitor.
Datoria publica a SUA Datoria publica a SUA
Sursa imagine: dailymail.co_.uk.jpg
“15 mii de miliarde de dolari in datorie publica marcheaza o zi infama in istoria SUA. Meritati lideri dispusi sa solutioneze aceasta problema”, a comentat republicanul Paul Ryan, presedinte al Comisiei de Buget din cadrul Congresului American.
“America a depasit un prag inimaginabil: datoria noastra nationala depaseste acum 15 mii de miliarde de dolari. Asta inseamna peste 48.000 de dolari de cetatean”, a comentat, la randul sau, presedintele Comitetului National Republican, Reince Priebus. “Aceasta datorie masiva incetineste ritmul de crestere al economiei noastre si ne afecteaza ratingul. America nu-si mai permite alti patru ani cu acest presedinte si cu modul necugetat in care cheltuie democratii banii”, a adaugat el intr-un comunicat citat de Times Live.
"Priviti, avem o datorie de dimensiunea economiei noastre. Chiar si acest singur fapt ne face sa semanam in mare masura cu Grecia”, a declarat si senatorul republican Mitch McConnell, cunoscut unul dintre cei mai duri critici ai presedintelui Barack Obama.
“Super-Comitetul” care ar trebuie sa vina cu solutii pana pe 23 noiembrie, se confrunta cu un blocaj total
In cadrul acordului din vara  privind cresterea plafonului datoriei SUA, autoritatile americane au decis ca un “Super-comitet”, format din membri ai ambelor partide americane, sa ajunga pana pe 23 noiembrie la o intelegere privind reducerea deficitului SUA cu inca 1.200 miliarde dolari. In caz contrar, reducere deficitului va fi declansata automat prin scaderea cheltuielilor publice incepand cu 2013, cu efecte negative directe in economie. Desi datoria publica a SUA continua sa creasca intr-un ritm ametitor, negocierile dintre democratii si republicanii au intrat intr-un profund impas. “Trebuie sa aflam daca colegii nostril republicani mai vor sa continue negocierile”, a comentat democratul Chris Van Hollen, care le reproseaza acestora ca nu sunt dispusi sa cedeze absolute deloc in anumite chestiuni, precum cele legate de impozite.
 Potrivit ultimului Monitor al Finantelor Publice care a fost publicat de Fondul Monetar International in luna septembrie, datoria publica a SUA va atinge 100% din PIB pana la sfarsitul acestui an, 105% in anul 2012 si 115% in anul 2016.

Niciun comentariu: