luni, 21 noiembrie 2011

UNIUNEA SOCIAL-LIBERALA A DECLANSAT LUNI SUSPENDAREA DICTATORULUI NEONAZIST BASESCU!

Preşedintele, acuzat că a încălcat Constituţia
USL declanşează procedura de suspendare din funcţie a lui Băsescu.
 

Uniunea Social Liberală discută luni despre declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
Liderii opoziţiei atrag atenţia asupra refuzului preşedintelui Băsescu de a aplica legea şi de a respecta deciziile judecătorilor privind drepturile câştigate de profesori şi alte categorii de bugetari.
Grav este şi faptul că şeful statului perseverează în atitudinea sa sfidătoare la adresa legii, în condiţiile în care acesta refuză explicit, potrivit declaraţiilor sale făcute la postul public de radio, să respecte legea chiar şi după pronunţarea Curţii Constituţionale în sensul obligativităţii aplicării respectivelor legi.
În ultima perioadă, preşedintele Traian Băsescu a comis mai multe acţiuni vădit neconstituţionale.
De amintit ar fi episodul în care şeful statului i-a atacat dur pe judecători spunând despre aceştia că vor să distrugă ţara şi să-i strice echilibrele macroeconomice. "Judecătorii să spună de unde luăm banii de pensii"!, i-a somat şeful statului, într-o emisiune la TVR.
Traian Băsescu nu-şi putea explica decizii ale magistraţilor în cauze referitoare la scăderile salariale.
"Nu înţeleg cum de se tot dau decizii în instanţe într-o veselie împotriva unei legi care prevede scăderi salariale pentru bugetari, în condiţiile în care acest act normativ a fost declarat constituţional.
Răspunsul nu a întârziat să apară, astfel că Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a transmis preşedintelui, într-un comunicat remis presei, în care aceştia îi atrăgeau atenţia că face confuziii cu privire la rolul autorităţilor.
De asemenea, UNJR i-a atras atenţia preşedintelui, în mod direct, cu privire la obligaţia acestuia de a se informa corect şi complet.
Preşedintelui i s-a mai atras totodată atenţia şi asupra afirmaţiilor pe care acesta le face şi care sunt de natură să afecteze încrederea cetăţenilor în justiţie.
Referitor la întrebarea retorică a preşedintelui Băsescu cu privire la responsabilitatea executării bugetului, "cine este responsabil de executarea bugetului de stat: magistraţii, Guvernul, Parlamentul, UNJR a explicat, fără echivoc, în comunicatul de presă, deşi preşedintele, prin declaraţiile care le-a făcut ulterior, nu a părut că-şi însuşeşte punctul de vedere.
"Guvernul are responsabilitatea susţinerii intereselor ţării, iar judecătorii pe aceea de a verifica în ce măsură deciziile sunt luate cu respectarea drepturilor şi libertăţior fundamentale", potrivit UNJR.
La reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, Traian Băsescu i-a atacat şi pe magistraţi.
Preşedintele a afirmat că este "o veselie" în adoptarea hotărârilor împotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, procesele care vizează astfel de cauze "merg şnur", în timp ce alte procese întârzie cu anii.
Răspunsul magistraţilor nu a întârziat să apară. Aceştia au ţinut să-i reamintească preşedintelui că statul, la rândul lui, este supus legilor, normelor constituţionale, iar acesta, prin reprezentanţii lui, nu poate încălca legea fără să fie sancţionat. Totodată, magistraţii au subliniat că hotărârile judecătoreşti sunt pronunţate în baza legilor pe care se află şi semnătura preşedintelui, iar "nerespectarea actului de justiţie şi instigarea la nerespectarea actului de justiţie atrag repercusiuni tot prin lege stabilite şi ele se pot repercuta inclusiv asupra celor care le-au zămislit".
"Statul este unicul debitor care îşi permite, prin vădit abuz de putere, să stabilească el, deasupra legii fundamentale, condiţiile în care să-şi satisfacă creditorii, care nu sunt alţii decât cetăţenii ţării", susţin magistraţii. Judecătorii şi procurorii i-au mai spus preşedintelui că nu acceptă nici tonul, nici mesajul dictatorial al acestuia, a cărui numire, printre altele, trece prin filtrul Curţii Constituţionale.
În vederea declanşării astăzi a procedurii de suspendare a preşedintelui Băsescu, preşedinţii PSD, PNL şi PC au solicitat juriştilor să pregătească un raport în care să fie analizate toate declaraţiile preşedintelui şi măsura în care acestea pot face obiectul unei acţiuni de suspendare.
Update: Crin Antonescu a declarat că se va constitui o comisie politică ce are drept scop redactarea cererii de suspendare
"Demersul de suspendare nu este un moft, nu este o invenţie de agendă, nu este nimic din ceea ce am văzut în ultimele zile că au socotit foarte mulţi analişti şi comentatori. Sigur, este o lume în care politicenii i-au obişnuit pe toţi, pe cetăţeni, pe comentatori, pe proprii colegi, cu demersuri care să însemne altceva decât ceea ce ele spun. Avem convingerea foarte fermă că, după cele petrecute din 6 decembrie 2009 până astăzi, în România s-a petrecut, în afara Constituţiei, un proces de gravă erodare a statului de drept, un proces de substituire a instituţiilor acestui stat. Practic, voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om, un om care dictează Guvernului, un om care a construit imoral şi ilicit majorităţi parlamentare false, un om care, aşa cum arată ultimele sale declaraţii, nu mai acceptă nici măcar în aparenţă să respcte independenţa puteri judecătoreşti", a spus luni preşedintele PNL.
Antonescu a afirmat că PSD, PNL şi PC urmează să desemneze reprezentanţi proprii într-o comisie comună a USL care să redacteze cererea de suspendare care va fi trimisă Parlamentului.
Crin Antonescu a precizat că procedura de suspendare înseamnă câţiva paşi, primul dintre aceştia fiind desemnarea, luni, de către Birourile politice ale fiecărei formaţiuni din Uniune a membrilor comisiei care va redacta cererea de suspendare.
"Probabil într-o săptămână vom avea acest document finalizat", a menţionat Antonescu.
Liderul USL a precizat că, ulterior, va avea loc o discuţie în grupurile parlamentare reunite şi, dacă grupurile vor asuma această propunere, aceasta va fi iniţiată, pe traseul parlamentar stabilit de Constituţie.
Preşedintele PNL a mai spus că USL îşi propune să iniţieze o largă dezbatere publică în legătură cu acest act politic şi, în cursul acestei dezbateri publice, în funcţie de calendarul ce va fi stabilit, să se încerce conturarea în jurul acestui demers a unui larg curent public.

Niciun comentariu: