duminică, 20 noiembrie 2011

AGERPRES:SPANIA IN FATA ALEGERILOR LEGISLATIVE GENERALE!

Spania: a început votul în ziua alegerilor legislative generale (Corespondenţă Agerpres)

 
Secţiile de vot s-au deschis duminică la ora locală 09,00 în cele peste 23.000 de circumscripţii electorale organizate pentru alegerile legislative generale, iar alegătorii au început să-şi exprime preferinţele de vot. Este al unsprezecelea scrutin general care are loc în Spania de la căderea dictaturii franchiste, iar la urne sunt aşteptaţi 35,7 milioane de spanioli, potrivit registrelor electorale.


Alegerile generale de duminică se desfăşoară în Spania pe fondul crizei, al ratei extrem de ridicate a şomajului (aproape 5 milioane de persoane afectate, n.r.), precum şi în contextul instabilităţii crescute de pe pieţe şi în condiţiile în care valoarea de cumpărare a datoriei suverane a ţării a atins niveluri maxime istorice, invocându-se tot mai des posibilitatea unui plan de salvare.


Sondajele arată că dreapta spaniolă ar câştiga cu majoritate absolută alegerile legislative din 20 noiembrie, iar candidatul ei, Mariano Rajoy, ar putea forma astfel viitorul guvern fără probleme, bazându-se pe voturile celor până la 195 de deputaţi conservatori care ar putea fi aleşi în urma rezultatelor scrutinului. Rivalii socialişti, conduşi la alegeri de fostul ministru de interne Alfredo Perez Rubalcaba, s-ar confrunta cu cel mai prost rezultat din istorie - maxim 121 de deputaţi şi nici 30% din voturile exprimate.

Spaniolii îşi vor alege duminică 350 de deputaţi şi 208 senatori, votând în peste 59.000 de secţii organizate în peste 8.000 de localităţi spaniole, unde vor găsi listele cu cele aproape 600 de candidaturi pentru Senat şi Congresul Deputaţilor. Ziua alegerilor a început duminică la ora locală 09:00 şi se încheie la ora locală 20:00.

Organizarea alegerilor legislative generale va costa statul 124 de milioane de euro. Este vorba de un scrutin organizat cu mai multă austeritate, în buget observându-se o sumă cu peste 5% mai mică faţă de costurile înregistrate la scrutinul anterior, din 2008.

De asemenea, potrivit informaţiilor furnizate tot de responsabilii din cadrul Ministerului spaniol de Interne, 100.000 de poliţişti şi membri ai gărzii civile vor avea grijă ca ziua scrutinului să se desfăşoare în siguranţă. De altfel, sunt primele alegeri legislative generale care au loc în Spania fără ameninţarea teroristă a separatiştilor basci, după ce ETA a anunţat, cu o lună în urmă, că renunţă definitiv la lupta armată. O coaliţie de formaţiuni politice apropiate stângii radicale basce, Amaiur, se prezintă la alegeri, cu şanse de a câştiga până la 3 deputaţi în viitorul legislativ.

Primele informaţii cu privire la rata de participare la vot (care este aşteptată să fie de aproximativ 70%, n.r.) vor fi oferite de autorităţile spaniole în jurul orei locale 15.00. De asemenea, portall de ştiri al radioteleviziunii spaniole va prezenta la ora locală 20.00, la închiderea urnelor, un sondaj la ieşirea de la urne, cu estimările privitoare la rezultatul votului. Începând cu ora locală 22.00, purtătorul de cuvânt al guvernului, Jose Blanco, va prezenta rezultatele scrutinului general.

Niciun comentariu: