vineri, 25 noiembrie 2011

AGERPRES:RUSIA ISI ALEGE PRESEDINTELE PE 4 MARTIE 2012!

Rusia îşi alege preşedintele pe 4 martie 2012

Alegerile prezidenţiale în Rusia au fost fixate pe 4 martie 2012 prin votul dat vineri de Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, anunţă postul de televiziune Vesti.


Rusia îşi alege preşedintele pe 4 martie 2012
Rusia îşi alege preşedintele pe 4 martie 2012
Sursa: agerpres.ro
În cadrul unei sesiuni plenare, 142 de senatori prezenţi în sală s-au pronunţat pentru această dată, potrivit Agerpres.

Obligaţia fixării alegerilor prezidenţiale revine, prin Constituţie, camerei superioare a parlamentului rus, iar o decizie în acest sens trebuie luată nu mai devreme de 100 de zile înainte de scrutin şi nu mai târziu de 90 de zile înainte de ziua votului.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat însă încă din 22 iulie că Rusia va desfăşura alegerile prezidenţiale la 4 martie 2012, la acea dată neştiindu-se cine va candida la şefia statului.

În principiu, alegerile urmau să aibă loc la 4 sau 11 martie, 'însă cum ziua de 11 este lucrătoare, alegerile se vor desfăşura la 4 martie', a declarat un purtător de cuvânt al CEC.

Premierul rus Vladimir Putin a decis ca ziua de duminică 11 martie 2012 să fie declarată lucrătoare, în timp ce 9 martie, vineri, va fi zi de sărbătoare.

Scopul acestei decizii este de a permite ca ruşii să se odihnească timp de trei zile la rând, deoarece 8 martie este zi de sărbătoare, Ziua internaţională a femeii.

CEC informase anterior că, potrivit legislaţiei în vigoare, alegerile prezidenţiale nu pot avea loc într-o zi de sărbătoare.

Niciun comentariu: