vineri, 17 iunie 2011

PSD:CONSTITUTIA LUI BASESCU,INSPIRATA DE VIKTOR ORBAN.ROMANIA RISCA SANCTIUNI DE LA UE!

PSD: Constituţia lui Băsescu, inspirată de Viktor Orban. România riscă sancţiuni de la UE







Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a declarat, vineri, că propunerile lui Traian Băsescu de modificare a Constituţiei sunt asemănătoare cu noua Constituţiei a Ungariei, care a produs "îngrijorare" în Parlamentul European.

Victor BostinaruEuroparlamentarul social-democrat a afirmat că este convins că Parlamentul European va adopta în iulie o rezoluţie prin care va solicita Ungariei amendarea noii Constituţii.

El a invocat un raport al Comisiei de la Veneţia asupra Constituţiei statului vecin, în care se atrage atenţia că textul încalcă principiul suveranităţii, principiul transteritorialităţii şi poate crea chiar "tensiuni" interetnice cu statele vecine. Boştinaru a susţinut că observaţiile critice ale Comisiei de la Veneţia se referă la maniera "nedemocratică" de adoptare a Constituţiei de la Budapesta, în lipsa unei dezbateri comune cu opoziţia şi cu societatea civilă, la reducerea competenţelor Curţii Constituţionale maghiare şi la "deposedarea" Parlamentului Ungariei de atributul suveran al aprobării bugetului naţional.

Europarlamentarul PSD a afirmat că, în linii mari, propunerile de modificare a Constituţiei României sunt similare cu noile prevederi ale Constituţiei Ungariei.

El s-a referit la eventualitatea înfiinţării unui Consiliu Fiscal, la reducerea competenţelor Curţii Constituţionale, precum şi la modul "nedemocratic" al preşedintelui Băsescu de a propune amendarea Constituţiei.

"Traian Băsescu propune, în spirit autoritar, o nouă Constituţie, pentru a-şi eterniza puterea, prin crearea unor instituţii paraconstituţionale. (...) Băsescu este inspirat de acelaşi apetit dictatorial ca Viktor Orban", a spus Boştinaru.

El a arătat că, dacă Ungaria nu va amenda Constituţia în spiritul observaţiilor Comisiei de la Veneţia, despre care a apreciat că vor fi însuşite de Parlamentul European, ţara vecină riscă, teoretic, sancţiuni care pot merge de la sancţionare până suspendarea sau excluderea din UE.

Niciun comentariu: