miercuri, 15 iunie 2011

Cum ar împărţi România UDMR şi PCM








Organizaţiile PCM din Covasna, Harghita şi Mureş propun o regionalizare asimetrică, în opinia civicilor maghiari trebuind să existe 12 regiuni, printre care şi Ţinutul Secuiesc

Proiectul de lege al UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare

Organizaţiile judeţene ale Partidului Civic Maghiar (PCM) din Covasna, Harghita şi Mureş, au formulat un comunicat cu privire la reorganizarea administrativă a ţării, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă, preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Kulcsar Terza Jozsef a spus că cele trei organizaţii ale PCM susţin o regionalizare asimetrică, "foarte potrivită" pentru România, în vederea formării comunităţilor administrativ-teritoriale.

Din punctul de vedere al organizaţiilor PCM din cele trei judeţe, regiunile acceptabile sunt:

Moldova de Nord- Bucovina

Moldova de Sud

Muntenia

Oltenia

Dobrogea

Banatul

Partium (regiunea Crişurilor)

Transilvania de Nord

Maramureş

Transilvania de Sud

Bucureşti

Ţinutul Secuiesc

Kulcsar Terza Jozsef a afirmat că este important ca aceste regiuni să fie formate în urma unor negocieri politice, prin consultarea populaţiei, "eventual prin referendum", precum şi prin respectarea idenţităţilor istorice, culturale şi minoritare şi a politicii regionale a Uniunii Europene.

"Noua hartă administrativă a României nu trebuie făcută în spatele uşilor închise, în urma unor compromisuri politice sau electorale", a conchis Kulcsar Terza Jozsef.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, după şedinţa coaliţiei, că Uniunea nu poate accepta varianta transformării regiunilor de dezvoltare în opt "judeţe-mamut", neexistând argumente suficiente pentru asta, şi avertizează că dacă PDL va insista pe acest proiect va exista o problemă în Parlament şi nu va mai fi majoritate.

Marţi seară, Boc a declarat, la postul public de televiziune, că PDL va continua discuţiile cu partenerii de coaliţie pentru reorganizarea administrativă a ţării, menţinându-şi opinia că ideea constituirii a opt judeţe mari este cea mai bună, iar angajarea răspunderii pentru acest proiect rămâne o variantă luată în calcul.

Proiectul de lege al UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare prevede înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una în care sunt grupate judeţele Covasna - Harghita - Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare.

În proiect se menţionează că pe terioriul României sunt constituite 16 regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unităţi administrativ-teritoriale şi nu au personalitate juridică.

Cele 16 regiuni de dezvoltare sunt:

macroregiunea I

Botoşani - Suceava

Bacău - Iaşi - Neamţ - Vaslui

Brăila - Buzău - Galaţi - Vrancea

macroregiunea II

Constanţa - Tulcea, Bucureşti

Călăraşi - Ialomiţa - Ilfov

Giurgiu - Teleorman

Dolj - Mehedinţi - Olt

macroregiunea III

Gorj - Vâlcea

Argeş - Dâmboviţa - Prahova

macroregiunea IV

Arad - Caraş-Severin - Timişoara

Alba - Hunedoara

Sibiu - Braşov

macroregiunea V

Covasna - Harghita - Mureş

Bistriţa-Năsăud - Cluj - Maramureş

Bihor - Sălaj - Satu-Mare

Niciun comentariu: