duminică, 12 iunie 2011

KELEMEN HUNOR SI SCANDALUL PLACUTEI DIN 1932 DE PE SOCLUL STATUII LUI MATEI CORVIN!

Cluj-Napoca: scandalul statuii lui Matei Corvin. Cum se luptă ministerele Culturii din Ungaria şi România să dea jos o plăcuţă din 1932 cu un citat din Nicolae Iorga






Kelemen Hunor, ministrul Culturii din România, a cerut Primăriei din Cluj-Napoca “să îndepărteze neîntârziat” plăcuţa. Secretarul de stat pentru Cultură din Ungaria, Szocs Geza, consideră că Primăria Cluj-Napoca va ajunge singură la concluzia că plăcuţa cu un citat din Nicolae Iorga nu are ce căuta pe statuia lui Matei Corvin, dacă nu vrea să dispară în “anonimat şi uitare” la fel ca administraţia lui Gheorghe Funar.

Szocs a declarat, sâmbătă, agenţiei Mediafax, că a mai observat de-a lungul anilor conflicte privind statuia lui Matei Corvin, dar că “forţele agresive” care doreau tensiuni au dispărut în cele din urmă.

• “Legat de plăcuţa de pe statuia lui Matei Corvin, am mai asistat la câteva excese. Ca o telenovelă, au mai fost episoade şi ce am văzut a fost că forţele cele mai agresive, pentru care a fost important să fie o tensiune în jurul statuii lui Matei Corvin, au dispărut. Cine îşi mai aminteşte acum de primarul Funar? Eu cred că dacă actuala conducere a Primăriei clujene nu vrea să dispară în anonimat şi uitare, ci speră să supravieţuiască în tot ce a făcut pentru cultură şi artă, atunci ea singură va ajunge la concluzia că plăcuţa respectivă nu are ce căuta acolo, poate fi expusă în altă parte şi analizată în cărţi, nicidecum în spaţiul estetic al unui obiect de artă”.

Acesta a reclamat faptul că Guvernul Ungariei nu a primit până în prezent niciun răspuns din partea oficialităţilor române “care să fi conţinut promisiuni sau o perspectivă în rezolvarea acestei situaţii care devine conflictuală”.

“Spun unii, din Ardeal şi din Ungaria, de ce s-au cheltuit aceşti bani pentru restaurarea statuii, dacă s-a ajuns ca un obiect de artă să ajungă ca un ornament într-un discurs propagandistic, ideologic şi istoric. Noi, Ungaria, când am participat la restaurare, am participat din considerente legate de salvarea unui obiect de artă de o mare valoare simbolică. Nu se pune problema returnării sumei către statul maghiar”, a mai spus Szocs Geza.

Guvernul Ungariei a contribuit cu circa 400.000 de euro la finanţarea lucrărilor de restaurare a statuii lui Matei Corvin din Cluj-Napoca

Un citat din Nicolae Iorga, care figura pe o plăcuţă adăugată la grupul statuar Matei Corvin din Cluj-Napoca în 1932 şi îndepărtată la restaurarea monumentului în 2010, a fost din nou inscripţionat pe suportul ansamblului, fapt constatat în 23 mai de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Pe noua plăcuţă apare scris textul “1932 – Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită»”.

În 2010, la restaurarea grupului statuar s-a păstrat doar inscripţia amplasată de sculptorul Fadrusz Janos pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894, şi anume: “Mathias Rex”.

Inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga a fost montată iniţial în perioada interbelică, dar a fost îndepărtată de comunişti şi repusă pe soclu de administraţia lui Gheorghe Funar. În timpul lucrărilor de restaurare începute în 2010 şi realizate din fonduri alocate de guvernele român şi ungar plăcuţa a fost din nou demontată. La inaugurarea statuii din acest an, pe soclu nu a mai apărut plăcuţa cu textul lui Iorga.

Totuşi, plăcuţa cu citatul din Nicolae Iorga a reapărut în 23 mai, fără ca Primăria Cluj-Napoca să anunţe acest lucru.

Kelemen Hunor, ministrul Culturii, vrea să dea plăcuţa jos

În acest context, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, cerea Primăriei Cluj-Napoca şi primarului Sorin Apostu să “îndepărteze neîntârziat” inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga, care a fost reamplasată lângă grupul statuar Matei Corvin, un monument istoric de categoria A, fără a avea aviz de la Ministerul Culturii. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţineau că plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin nu va fi îndepărtată, în pofida solicitării ministrului Culturii, întrucât amplasarea ei făcea parte din proiectul de restaurare a monumentului avizat de reprezentanţii ministerului.
Ulterior, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a transmis că proiectul grupului statuar Matei Corvin de la Cluj-Napoca nu prevede amplasarea unei plăcuţe cu textul lui Nicolae Iorga, acest lucru reieşind şi dintr-un document al Primăriei Cluj. Totodată, este semnalat faptul că, în adresa Direcţiei tehnice a Primăriei către societatea Concefa din Sibiu, adresă cu nr. 227469/443/01.10.2010, şi care poartă semnătura primarului Sorin Apostu, se face referire la o singură plăcuţă, cu textul enunţat în proiect, “ceea ce dovedeşte că domnul primar cunoştea prevederile exprese ale proiectului”. Grupul statuar dedicat lui Matei Corvin a fost inaugurat după restaurare pe 2 aprilie anul acesta. La manifestare au participat, printre alţii, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, omologul său din Ungaria, Rethelyi Miklos, ministrul Resurselor Naţionale, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, subprefectul Vasile Cozma, vicepreşedintele PE Tokes Laszlo, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oskar.

Niciun comentariu: