marți, 7 iunie 2011

DORIN CHIRTOACA"ANTICOMUNISTUL LIBERAL"CARE L-A SUSTINUT PE ANTICOMUNISTUL SECURIST TRAIAN BASESCU PE CALE DE A PIERDE ALEGERILE DE PRIMAR LA CHISINAU!

nfrângere a liberalilor. Comuniştii acuză falsificarea rezultatelor
Dorin Chirtoacă „Geoană", la un pas de a pierde Chişinăul




După numărarea a 77% din voturile din Chişinău, candidatul comunist la primăria municipiului, Igor Dodon, a obţinut 52,29% din sufragii, iar primarul liberal în funcţie, Dorin Chirtoacă, 43,38%, anunţă Unimedia, citând datele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale.. Este rezultatul exit-poll-ului realizat duminică de Publika TV, numai că răsturnat în favoarea comuniştilor.

„Cei care se bucură foarte mult acum, alde Dorin Geoană şi alţii, vor vedea alte rezultate mâine oficiale, a declarat Dodon duminică seara, făcând aluzie la turul doi al ultimelor alegeri prezidenţiale din România.

Vestea bună pentru prooccidentalii de la putere este că partidele Alianţei pentru Integrare Europeană au câştigat alegerile pentru consiliile din 21 din cele 34 de circumscripţii. În alte 7 consilii majoritatea nu este hotărâtă.

Observatorii internaţionali ai Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO) şi Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale ale Consiliului Europei afirmă că alegerile locale în Moldova au întrunit, în mare parte, angajamentele internaţionale, scrie Info-Prim Neo, citând un raport preliminar.

Luni dimineaţa, Consiliul electoral din circumscripţia Chişinău a anunţat, potrivit Pro TV Chiţinău, că după numărarea a 99% din voturile din oraşul Chişinău, fără suburbii, candidatul comunist Igor Dodon ar fi câştigat peste 50% din voturi şi ar fi devenit primar după primul tur de scrutin.

La scurt timp, Comisia Electorală Centrală a anunţat ca nu au fost numărate decât 43% din voturi, iar rezultatul cu pricina este unul parţial.

Analistul politic Nicolae Negru consideră că există şanse reale pentru un al doilea tur. „Este suficient ca procentajul lui Dodon să scadă până la 49,99% şi atunci va fi necesară desfăşurarea celui de-al doilea tur (...) Nu întotdeauna se votează după criteriile pe care le consdierăm noi, cum ar fi onestitatea lui Chirtoacă şi experienţa acumulată de acesta", spune Nicolae Negru pentru Jurnal de Chişinău.

Bloggerul Alexandru Cozer vede însă vina în alta parte. "Din păcate, în cei 4 ani de când este Primar, la Chișinău lucrurile au mers cam pe același făgaș. Corupția din Primărie a rămas la ea acasă, iar "echipa tânără" cu care a venit Chirtoacă la Primărie era formată din niște mucoși fără absolut nicio experiență, care au venit în administrația capitalei pentru a se parveni, dar nu pentru a aduce schimbarea", scrie Cozer.

„Și în timpul campaniilor și în afara lor opinia publică a vorbit în continuu de nenumăratele fărădelegi pe care le-a făcut Voronin în cei 8 ani de guvernare. Unul dintre tipii care nu au s-au ferit de fărădelegi a fost chiar Dodon. Din păcate niciunul dintre fruntașii comuniști nu s-a ales cu dosare penale, darămite să fie condamnat", mai scrie bloggerul.

Într-o declaraţie remisă presei, comunistul Dodon arată următoarele: "Sunt uimit că până în prezent CEC nu a prezentat datele finale ale scrutinului, oferindu-se temei pentru tot felul de suspiciuni privind corecta numărare şi înregistrare a cifrelor electorale. Având în vedere datele unui exit-poll de-a dreptul aberant, cu efecte de manipulare psihologică, tentativele de falsificări şi fraude înregistrate în timpul votării (...) întârzierea prezentării cifrelor finale-toate acestea dau de bănuit despre existenţa unei conjuraţii care are drept scop falsificarea sistemică a alegerilor din municipiul Chişinău."

Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a respins acuzaţiile şi a declarat că legea prevede că totalizarea voturilor se va încheia după cinci zile.

La alegerile locale din 2007, în plin regim Voronin, Partidul Comuniştilor a obţinut 26,4% din voturile pentru Consiliul municipal Chişinau, iar Partidul Liberal s-a clasat pe a doua poziţie, cu 18,3% din voturi. Atuncio Chirtoaca a castigat turul doi al alegerilor.

Niciun comentariu: