joi, 15 decembrie 2011

VASILE BLAGA"BULDOGUL"LUI BASESCU: ADIO DE LA DATORIA ISTORICA A GERMANIEI FATA DE ROMANIA!

România își ia adio de la datoria istorică a Germaniei

Plenul Senatului a respins joi propunerea de înfiinţare a Comisiei speciale privind problematica datoriei istorice a Germaniei către România, cu 65 de voturi împotrivă, 41 de voturi pentru şi trei abţineri, după ce preşedintele camerei, Vasile Blaga, a anunţat punctul de vedere al BNR.
Radu Golban
Vasile Blaga a precizat în plen că le-a transmis miercuri seară senatorilor un punct de vedere primit de la Direcţia juridică a BNR. "În completarea scrisorii noastre din 16.07.2010, vă informăm că au fost identificate documente suplimentare în legătură cu problematica supusă atenţiei de către dvs, prin adresa din 17 iulie 2010. Din analiza acestora, nu rezultă însă existenţa unei creanţe a BNR faţă de Casa germană de compensaţie", a citit Blaga din documentul trimis de BNR. "Vă spun doar o părere personală, dacă ar fi existat o marcă, cred că vechiul regim nu ezita s-o recupereze. Dar, în sfârşit, o s-o supun votului dvs", a adăugat preşedintele Senatului.
Propunerea de constituire a Comisiei a venit ca urmare a faptului că economistul Radu Golban a înaintat conducerii Senatului, în data de 26 octombrie, o scrisoare referitoare la existenţa unei datorii istorice a Germaniei către România, în care se precizează faptul că "în perioada subordonării României de către Germania hitleristă s-a încheiat, în 1935, acordul pentru reglementarea plăţilor între Imperiul German şi Regatul României, acord prin care se stabilea ca plăţile provenind din schimbul de mărfuri şi din alte obligaţii de stat şi particulare să fie efectuate prin cliring bilateral între BNR şi Casa de compensaţie germană din Berlin".
"Printr-o clauză instituită în 1940, BNR a fost obligată să achite exportatorii din România chiar dacă sumele necesare pentru acestea depăşeau vărsămintele în lei ale importatorilor. (...) La nivelul anului 1944, soldul activ pentru România rezultat ca urmare a operaţiunilor de cliring bilateral depăşea un miliard de mărci imperiale", se menţionează în documentul citat.
Problema înfiinţării comisiei speciale a fost amânată în mod succesiv în plenul Senatului, la ultimele şedinţe, deoarece liderii de grupuri parlamentare nu au ajuns la un punct de vedere comun pe acest subiect.

Niciun comentariu: