marți, 6 decembrie 2011

CRIZA ECONOMICA LOVESTE BRAZILIA!

Criza loveşte puternicele economii emergente. Brazilia, ţinută pe loc de problemele Europei



Economia braziliană a stagnat în cel de-al treilea trimestru al anului

Economia braziliană a stagnat în cel de-al treilea trimestru al anului

 
Economia braziliană, care a înregistrat în ultimii ani unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere din lume, a stagnat în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în contextul turbulenţelor din zona euro.
Cea mai mare economie din America Latină a stagnat în intervalul iulie-septembrie faţă de trimestrul anterior al anului, a anunţat astăzi biroul oficial de statistică al statului.
Faţă de perioada similară a anului trecut, economia a înregistrat o creştere de 2,1%, nereuşind să se ridice la înălţimea estimărilor iniţiale, care anunţau un avans de 2,4%.
În plus, biroul de statistică a revizuit în scădere şi nivelul de creştere pentru prima jumătate a anului. Avansul din cel de-al doilea trimestru faţă de primele trei luni ale anului a fost scăzut de la 0,8% la 0,7%, în timp ce creşterea pentru primul trimestru din 2011 faţă de ultimele trei luni ale anului 2010 a fost revizuită de la 1,2% la 0,8%, transmit Reuters.
De asemenea, sectorul industrial – unul dintre pilonii creşterii economiei braziliene – a suferit o contracţie de 0,9% faţă de trimestrul doi.
Statisticile eliberate astăzi arată că ritmul de creştere economică al Braziliei a încetinit dramatic. Dacă anul trecut statul a înregistrat un avans de 7,5% (unul dintre cele mai mari din lume), prognoza pentru acest an nu depăşeşte 3%.
Încetinirea ritmului de creştere vine în contextul în care Europa se luptă din greu să evite o reintrare în recesiune. Economia chineză a fost şi ea afectată puternic de problmele din Europa şi dă, de asemenea, semne de încetinire a creşterii.
Pentru a încuraja consumul şi creşterea, preşedintele brazilian Dilma Rousseff a anunţat o serie de măsuri de stimulare precum reducerea unor taxe. Analiştii rămân însă sceptici faţă de succesul planului, având în vedere că avansul economiei se bazează, în mare parte, pe consumul intern, finanţat prin credit. În ultimele cinci luni, banca centrală a Braziliei a redus de trei ori dobânda-cheie pentru a încuraja creditarea.

Niciun comentariu: